InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lidé ve Svatém Janu budou v referendu rozhodovat o výstavbě obecního bytového domu

 Autor: archiv obce Svatý Jan nad Malší

    Autor: archiv obce Svatý Jan nad Malší

SVATÝ JAN NAD MALŠÍ - Současně s komunálními volbami čeká obyvatele Svatého Jana nad Malší na Českobudějovicku také místní referendum. Dnes a v sobotu budou moci vyjádřit svůj názor na to, jestli má v sousedství tamní bytovky vzniknout nový obecní dům. Referendum vyhlásila obec, na plánovanou novostavbu totiž panují ve Svatém Janu protichůdné názory.

Domek, jehož majitelka zemřela, koupila obec zhruba před dvěma lety. A protože stojí vedle obecní bytovky, lidé mají o život ve Svatém Janu zájem a další pozemky pro výstavbu obec nevlastní, vznikla myšlenka na jeho demolici a výstavbu nového obecního bytového domu s maximálním počtem deseti bytů, které by obec pronajímala přednostně místním. „Stávající bytovka byla dřív mateřskou školou, patří k ní dvorek se zahradou a tak jsme měli představu, že bychom zde vytvořili celý komplex," vysvětluje starostka Růžena Balláková.

Představitelé Svatého Jana se na názor zeptali následně také obyvatel v anketě. „Vzešlo z ní pár návrhů na využití objektu. Třeba klubovna pro zahrádkáře, nebo cukrárna. Nejvíc bodů měly ale právě obecní byty," popisuje starostka. Obec tak nechala zpracovat dvě studie. „První nebyla úplně vyhovující, chyběl v ní prostor pro parkování, stavba byla moc vysoká. Druhá studie byla lepší," vzpomíná Růžena Balláková.

Jenže to už někteří lidé začali vnímat záměr negativně. „Po první studii přišla první petice. Když zastupitelstvo schválilo změnu územního plánu a začali jsme na ní pracovat, dorazila další námitka k veřejnému projednání územního plánu. Protože to bylo na přelomu května a června, rozhodli jsme se, že počkáme a spolu s komunálními volbami vyhlásíme i místní referendum. Mohou se při něm vyjádřit všichni," říká Růžena Balláková s tím, že proti výstavbě bytů jsou dnes hlavně sousedé. Argumentují velikostí budovy, obávají se, že bude v lokalitě více rušno a zvýší se i pohyb aut.

Situaci nepřispěla ani válka na Ukrajině. „Někteří místní se obávali, že tam nastěhujeme uprchlíky, nebo sociálně slabé. My ale objekt koupili právě proto, abychom mohli ovlivnit, kdo v něm bude bydlet. Lidé mají o život v naší obci velký zájem. V projektu vidíme další možnost, jak sem přilákat mladé, nebo poskytnout zázemí starším," říká Růžena Balláková.

Pokud by výsledek referenda ukázal, že obyvatelé o novostavbu stojí, mohla by obec podnikat další kroky. „Jako první by byla změna územního plánu, kterou bychom udělali ve zrychleném řízení. Možná by mohla být hotová ještě do konce roku. Současně bychom pracovali na projektu, už jsme na něj dostali dotaci Jihočeského kraje asi 600 tisíc korun. Následně bychom čekali na vhodnou dotaci na výstavbu. Podle prvního rozpočtu by dům vyšel zhruba na 20 milionů korun, ale vzhledem k dnešním cenám už by to mohlo být více," zamýšlí se Růžena Balláková.

V současné době má objekt v pronájmu jedna rodina. Co by s ním bylo dál, kdyby lidé v refenrendu bytový dům odmítli, je zatím otázkou. „Problém je, že tam není ústřední topení, musí se topit v každé místnosti. Pro obec by to znamenalo dělat revize, myslím, že i voda a elektřina by potřebovala velkou rekonstrukci. Všechno se tak odvíjí od peněz. Otázkou je, jestli bychom nemuseli dům prodat. V současné době je těžké odhadnout, jak by to bylo dál," míní Růžena Balláková.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace