V Bezovém údolí: proměna unikátní předbělohorské chalupy v odpočinkový resort

Vložil
Tisková zpráva
23.09.2022 13:40
Hager Electro s.r.o.

Toto místo je natolik fascinující, a tak spjaté s okolní přírodou a protknuté bohatou historií, že je až těžké stanovit, odkud vyprávění jeho příběhu začít. Lze vůbec pohnutý osud stavení, jehož kořeny sahají až před rok 1600, shrnout do několika málo odstavců? Je vlastně možné vylíčit jímavou krásu krajiny Kryštofova údolí a zachytit věrně genia loci tohoto místa? A které z mnoha rekonstrukcí a proměn, kterými tato chalupa v běhu staletí prošla, věnovat pozornost především? Pojďte s námi poodhalit několik závojů tajemství, kterými se toto jedinečné místo za několik set let své existence obklopilo, a poznejte jeho pohnutou historii, jedinečnost i nedávnou přeměnu na autentický odpočinkový hotelový resort, kde vás ráno probudí zvuky přírody, měkké lesní světlo a vůně domácího právě dopečeného chleba.    

Malebná lokalita

Stavení najdete v Kryštofově Údolí, které leží v údolí říčky Rokytky na severní straně Ještědského hřbetu. Původní název usedlosti „Holundergrunt“ (Bezové údolí) se stal inspirací pro jméno dnešního resortu. Údolím v dávných dobách vedla pašerácká stezka. Místo se tak stalo předlohou pro „Pochod pašeráků“ v Opeře Bedřicha Smetany Hubička. Dnes je dominantou lokality jeden z nejfotogeničtějších železničních viaduktů v Česku. Okolí nabízí nespočet možností pro turistiku, cykloturistiku a běžkové lyžování. Jizerské hory a Krkonoše jsou nadosah.

Bohatá historie domu

Roubené stavení představuje unikátní ukázku vesnické lidové architektury 17. století, nicméně nejstarší část domu byla postavena dokonce již v 16. století! Dodnes zde z této doby najdete některé původní trámy nebo jednu z kamenných zdí. Na přelomu 18. a 19. století proběhla stavebně významná úprava chalupy. Byla dokončená v roce 1818, což nám dodnes připomíná tesařské signování letopočtu na dubovém portálu hlavních dveří. V rámci této rekonstrukce byla k původně běžnému obdélníkovému půdorysu chalupy přistavěna dvě hrázděná křídla, která vytvořila půdorysný kříž. Dnes dům patří mezi jednu z pouze osmi zachovalých křížových chalup (tzn. chalup s křížovým půdorysem) v Česku.

Když rekonstrukce plní sny

Zatím poslední rekonstrukce chalupy byla dokončena v tomto roce – rekonstrukce komplexní, přesto vysoce citlivá a autentická, která zachovává historickou podobu chalupy z počátku 19. století. Výsledkem je přeměna chalupy v boutique hotel s restaurací a vlastní pekárnou. Výstavbou tohoto odpočinkového resortu si jeho majitelé, Tereza a Michal Hoškovi, splnili svůj sen. Chalupa měla štěstí, že oba její vlastníci mají celoživotní vztah k architektuře, designu a kráse. Michal spojil svůj dosavadní profesní život s ikonickými společnostmi, jako jsou Precioza nebo Lasvit, Tereza je interiérovou designérkou a zakladatelkou slow-fashion módní značky Julie store. Chalupu koupili v době, kdy již byla v plánu její rekonstrukce, kterou navrhl architekt Jiří Jiroutek – specialista na historické skvosty, který v současné době pracuje např. i na rekonstrukci Paláce Lucerna. Michal ovšem do architektonického řešení okamžitě aktivně vstoupil a v leckteré otázce architektu Jiroutkovi doslova vedl ruku. „Pro nedostatek talentu nejsem vystudovaným architektem, ale konstruktérem a managerem,“ vtipkuje Michal Hošek a ve veselém tónu pokračuje: „Se ženou milujeme architekturu a design, naším životním posláním je budovat. Do této rekonstrukce je doslova propsaný náš život. Vše čemu věříme, celý náš životní styl, který vštěpujeme našim dětem, úcta k tradičnímu řemeslu starých mistrů, minimalismus, udržitelnost, láska k přírodním materiálům i pozornost k detailům,“ vypočítává Michal Hošek.

Objekt převzali manželé Hoškovi v dost bídném stavu a k rekonstrukci proto museli přistoupit s velkou odvahou k významným úpravám. Zároveň se však jedná o památkově chráněný dům. „Na tomto místě musím vyzdvihnout naši spolupráci s památkáři. Vzájemně jsme si vycházeli vstříc a vždy našli řešení přijatelné pro obě strany. Já jsem jim dělal radost naším od počátku zamýšleným citlivým přístupem a respektem k původní podobě chalupy. Není to zas tak složité, dům vás vede. Postupně repasujete či vyměníte každý materiál, trám za trám, kámen za kámen, okno za okno. Nejdůležitějším krokem bylo ale rozhodnutí provést tzv. mezikrokevní izolaci domu. Původní majitel si totiž prosadil nadkrokevní izolaci. Tím by sice zachoval pohled na vnitřní bednění střechy, ale celý dům by změnil své tvarosloví. Díky této změně jsme naopak mohli zrealizovat celoprosklený štít budovy na straně obrácené k lesu. Atmosféra v této části domu je díky tomu opravdu jedinečná,“ vysvětluje Michal Hošek.

Milovník architektury a designu Michal Hošek měl od počátku rekonstrukce chalupy jasný záměr: Vizuálně zachovat původní ráz, pracovat s úctou k historii a tradicím, s maximálním využitím původních či přírodních materiálů. Ale pod tradiční pokličkou, aby hotel skýtal moderní technologii, funkčnost a komfort dnešních dní.

Interiéry jako umělecké dílo

Vyladění interiérů měla na starosti Tereza Hošková. „Mou snahou bylo starou chalupu maximálně prosvětlit, celková barevnost interiérů je tedy laděna do hodně světlých tónů. Interiéry jsou celkově řešeny v duchu minimalismu, jehož principy jsou naší rodině vlastní,“ objasňuje Tereza Hošková. V butique hotelu proto najdete prakticky výhradně přírodní materiály, jako např. dřevo, obložení z přírodního kamene, len nebo keramiku.   

Do celkového vyznění a atmosféry interiéru se jako červená nit propisují hodnoty, kterými majitelé žijí: udržitelnost, minimalismus, radost z přítomného okamžiku i určitá prostota života. „Velkou inspirací se pro nás stala například návštěva skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm,“ poodhaluje tok svých myšlenek Michal Hošek. „V chaloupce o výměře kolem 12 m2 tam žilo pohromadě třeba i 8 lidí, žili prostě, v souladu s přírodou a s minimem hmotných statků. A dost možná byli šťastnější než lidé dnes. Proto chceme se svou rodinou žít ve větším klidu, v přírodě a do určité míry v prostotě. Luxus není v množství, ale v detailech, v dokonalém zpracování a trvalé hodnotě věcí kolem nás. A chtěli jsme dopřát svým hostům zažít alespoň během jejich dovolené nebo víkendového odpočinku podobné autentické pocity,“ vysvětluje Michal Hošek.

Při rekonstrukci se manželé Hoškovi v maximální míře snažili o repasi, renovaci nebo výrobu replik původních prvků – především oken a dveří. Zdaleka se ale nebáli doplnit tradiční elementy nejmodernějším vybavením, doplňky a uměleckými artefakty. Stoly TON produktového designéra René Šulce byly upraveny na míru potřebám restaurace. Interiér doplňuje také nábytek a policové systémy českého návrhářského dua Master & Master. Bezrámové okno vyplňující celý zadní štít domu zrealizovala společnost JANOŠÍK až z Valašska. O „oblečení“ interiéru do látkových doplňků se postarala sama Tereza Hošková se svým ateliérem Julie store. Příjemné klima v interiéru pomáhá dotvářet zelená střecha v zadním traktu budovy. Netradiční nápad přivedla k životu krkonošská firma Živé střechy Harrachov. K dokonalosti interiér povyšují designové kousky od Maxima Velčovského i dalších umělců. O atmosféru se v butique hotelu starají svítidla Lasvit od autorů Jana Plecháče a Henryho Wielguse a Brokis od designérky Lucie Koldové.

 

Vypínače a zásuvky upravené na zakázku

Vypínače, zásuvky i další ovládací elektroinstalační prvky použité v butique hotelu vycházejí z designové řady berker serie 1930 od společnosti Hager, ale byly upraveny na míru. Bílé otočné vypínače, odkazující svým vzhledem k prvním otočným vypínačům ze 30. let minulého století, získaly na přání Michala Hoška sametově hebký povrch Softtouch. Tím přidávají další překvapivý moment a haptický zážitek pro hosty hotelu. „Pamatuji si, jak jsme se s Michalem Hoškem seznámili na našem stánku na veletrhu Designblok v roce 2015. Tehdy jsme společně vymysleli řešení pro rekonstrukci jeho soukromé chalupy, kde nakonec byly použity tradiční vypínače berker serie 1930 z bakelitu a bílého porcelánu,“ vzpomíná Thomas Grund, generální ředitel společnosti Hager v České republice. „Pro dokonale promyšlené interiéry butique hotelu nám ale neseděla žádná standardní řada vypínačů, a tak jsme nakonec v rámci zakázkového výrobního programu Hager Manufaktura přinesli řešení v podobě vypínačů se speciálně upraveným sametovým povrchem Softtouch,“ dodává Katrin Grund, zakladatelka designového obchodu MONOBRAND, která vypínače do hotelu dodávala.  

„Vypínače berker jsem měl možnost vyzkoušet si u sebe na chalupě. Přesně kopírují také náš záměr v butique hotelu – pod tradiční slupkou přinášet nejmodernější technologie. Důvodem, proč jsem znovu zvolil vypínače berker, byl nejen jejich vzhled, ale i kvalitní provedení a především ucelená řada přístrojů. Vyhovovalo mi, že kromě vypínačů a zásuvek můžeme mít ve stejném designu ovladače žaluzií, stmívače, datové, televizní i USB zásuvky a další přístroje,“ objasňuje Michal Hošek.

Výsledek důkladné rekonstrukce: oáza klidu v neklidné době

Vizionářský přístup, nevyčerpatelný elán a osobní nasazení manželů Hoškových přineslo své ovoce. Historická chalupa dnes jedinečným způsobem propojuje kulturní památku s minimalistickým přístupem k interiérovému designu. Butique hotel V Bezovém Údolí nabízí ubytování v pěti apartmánech s vlastní koupelnou i plně vybavený apartmán až pro 10 lidí v přilehlé zrekonstruované stodole.

Zážitková restaurace nabízí moderní českou kuchyni z lokálních ingrediencí nejvyšší kvality. Hostům resortu jsou podávány bohaté snídaně, obědy jsou servírovány z hrnců na tradičních omítaných kamnech a večeře nabízeny formou a la carte menu. Nedílnou součástí restaurace je i vlastní pekárna, která nabízí denně kvasový chléb a další pečivo nejen pro potřeby restaurace, ale i k volnému prodeji.

„Nás dva najdete V Bezovém Údolí denně. Přijeďte, porozhlédněte se, nebojte se nás na cokoliv zeptat. Těšíme se na vás. A jsme tu pro Vás,“ uzavírá Michal Hošek.

www.hager.cz/vypinac
www.monobrand.cz
www.vbezovemudoli.cz

0 komentářů
přidat komentář

Související články