Štronzo! Staňte se součástí živého obrazu a vstupte do historie

24. září 2022

V den sv. Václava, 28. září, vznikají v Sebranicích u Litomyšle živé obrazy. Cimrmanovské scénky popisují události místní historie. Skutečně se staly?

Živé obrazy vytváří a zachycuje Spolek archaických nadšenců, především rodina Kmoškových ze Sebranic. Recese je jim sice vlastní, za organizováním nejrůznějších akcí je však úcta k minulosti a hluboký vztah k regionální historii. Spolek archaických nadšenců se snaží o zachování zapomenutých řemesel, pořádá různé programy pro veřejnost a také zachraňuje dědictví lidové kultury.  

Ukázka živého obrazu pro televizní natáčení v červenci 2014

Živé obrazy v duchu Járy Cimrmana archaičtí nadšenci pořádají téměř dvě desítky let, a to vždy 28. září u kapličky na Kněžství, která se nachází u silnice mezi Sebranicemi a Lubnou. Právě tady stojí mohutná lípa a kaplička, vede tudy cesta do polí. Zkrátka ideální scenérie k malebnému obrazu. Tím podstatným jsou ale koleje. Dokonce ty nejkratší v Česku. Měří jen něco přes čtyři metry a členové Spolku archaických nadšenců je tu položili v roce 2007.

Koleje mají připomínat trať, která tu kdysi skutečně měla vzniknout a propojit Litomyšl s Poličkou a Moravou. Dráhy už dokonce začaly jednat o pozemcích s jejich majiteli a vlastní trať vytyčovat. Její výstavba se ovšem nikdy neuskutečnila. Projekt byl finančně náročný a pravděpodobným důvodem, proč vlastně nedošlo k zahájení stavby, byl začátek první světové války.  

První čekání na vlak

Spolek archaických nadšenců tyto historické plány připomněl nejen položením samotných kolejí. Za tři roky od vzniku tohoto svébytného památníku se členové spolku rozhodli, že tu budou čekat na vlak. Tak se zrodila tradice živých obrazů. Zúčastnit se jich může každý, kdo přijde v dobovém oblečení, ideálně v duchu první republiky. A taky s dobrou náladou, smyslem pro recesi a třeba i s nějakou tou dobrou svačinou. 

V roce 2010 občané Sebranic a Lubné tedy vyhlíželi příjezd vlaku, o rok později už očekávali příjezd císaře Františka Josefa I. na vlakové stanici Sebranice u příležitosti vojenských manévrů v okolí Lubné. V tomto případě šlo o reálnou souvislost, vojenské manévry tu skutečně probíhaly.

V roce 2012 živý obraz vyprávěl o návštěvě vrchního sládka poličského pivovaru, Františka Bittnera v hospůdce Pod lipou a při slavnostní ochutnávce piva Otakar. A přicházely další recesistické akce. V roce 2014 se na Kněžství konalo lidové referendum o tom, jestli železniční zastávka bude na sebranské nebo lubenské straně kolejí. O dva roky později archaičtí nadšenci zase zakládali ovocný sad za budoucí železniční stanicí, a to pod dohledem vrchního vechtra.

Obraz u kolejí v roce 2020 představil archeologickou komisi ve věci stavby železné parostrojní dráhy

Pod lípou už se také odehrálo slavnostní shromáždění občanů k příležitosti vypravení zvláštního vlaku do Prahy a podpoře myšlenky vyhlášení samostatnosti československého národa. V roce 2020 se tu zase sešla archeologická komise ve věci stavby železné parostrojní dráhy z Litomyšle do Poličky v místě Sebranice – zastávka.

Letos pod lípu zamíří hlavně geologové

Letošní živý obraz, který se uskuteční ve středu 28. září, nese název „Shromáždění živých kapacit České geologické služby, kteréžto provádějí průzkum podloží železniční tratě Litomyšl - Polička.“ Program začíná ve 13.30 a účastníci v dobových kostýmech by se měli dostavit včas, aby na žádném z živých obrazů nechyběli. Ty bude fotograf zachycovat během další půlhodiny. 

autor: BRA
Spustit audio

Související