Ruská mobilizace a NATO. Hrozí nám válka?

politika

Generál v záloze Andor Šándor a místopředseda strany PRO Petr Vacek pohovořili o fungování NATO i o současných a nesmyslných sankcích vůči Rusku. 

Ruská mobilizace a NATO. Hrozí nám válka?
Petr Vacek (PRO), Andor Šándor
23. září 2022 - 13:51

Tomáš Lukavec vyzpovídal ve svém pořadu Zákony bohatství na toto téma exgenerála generála v záloze a současného bezpečnostního analytika Andora Šándora a právníka a místopředsedu strany PRO Petra Vacka.
Šándor hovořil o příčinách vzniku válečného konfliktu na Ukrajině, za kterým je i snaha NATO rozšířit sféru svého vlivu i na toto území, což se samozřejmě nelíbilo Ruské federaci.

Tyto snahy logicky musí u kohokoli vzbuzovat otázku, proč se tak děje. Proč je snaha jedné jaderné velmoci přiblížit se za každou cenu k hranicím jiné jaderné velmoci?


Šándor dále zmínil, že současná politika Spojených státu není něco, z čeho bychom měli mít radost, neboť jsem v situaci, kdy je celá Evropa vážně oslabena nedostatky energií. Uvedl také, že díky sankcím, které EU zavedla, rozhodně neposílila Evropská unie. Sankcemi jsme se nestřelili do vlastní nohy, ale do hlavy, dodal.

S Petrem Vackem se shodli na tom, že jsme podlehli mylnému dojmu, že když patříme k nějakému mezinárodnímu spolku (např. NATO), naše národní zájmy jako kdyby přestaly existovat, a že se pouze musíme řídit pokyny nejsilnějšího "hráče" daného spolku.


Vacek dále hovořil o tom, že jsme zcela mylně přijali tezi, že cokoli vzejde z Washingtonu či Bruselu je pro nás svaté, a musíme se tím bezvýhradně řídit a nesmíme k tomu nic říkat. Vyzdvihl také, že je to právě tato platforma se spojenci, kde bychom si měli jakékoli národní zájmy vyříkávat. Protože když jim "mocný spojenec" nebude chtít naslouchat, pak to vskutku není ten spojenec ve správném slova smyslu.

Vacek i Šándor dále hovořili o fungování NATO, které bylo založeno jako obranné společenství, ale mnohdy působí spíše jako společenství útočně. Což je v rozporu s cíli, které tato organizace má.

(svob., prvnizpravy.cz, foto: Zákonybohatství)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?