Vypukly šestidenní Svatováclavské slavnosti v Českém Krumlově a dvoudenní Mezinárodní folklórní festival

Český Krumlov připravil na podzim několik kulturních akcí. Tisíce lidí jezdí na Svatováclavské slavnosti, nabídku zpestří i festival vína. Na říjnový vodácký maraton se chystá 1500 lidí včetně kajakáře Josefa Dostála. Po dvou letech, kdy tomu bránila pandemie, bude plnohodnotný adventní program, jenž zahrne 80 akcí. Náklady na Svatováclavské slavnosti letos vzrostly meziročně o 120 000 na 700 000 korun, řekli zástupci radnice.

Svatováclavské slavnosti  a Mezinárodní folklórní festival nabízí ode dneška do středy 28. září jarmark, hudbu, folklorní soubory, tance, piva, vína, medoviny a spoustu kulinářských skvostů, setkání Václavů a Václavek, komentované prohlídky muzeí a památek či den lovců mamutů v Dobrkovické jeskyni. Z hudebníků se představí třeba Michal Prokop, Nezmaři nebo Radka Fišarová s poctou Edith Piaf. »Je to přátelské setkání, velká tradice, oslava svátku svatého Václava jako patrona české země, ale také Českého Krumlova a zároveň vinařů a pivovarníků. Těší nás, že se aktivně zapojují i místní,« řekl ředitel městského divadla Jan Vozábal.

Na letošním 21. ročníku Mezinárodního folklórního festivalu Český Krumlov se předvedou: Tata – Zaza Dance Emek Hayarden (Izrael), Ludiwy zespól piesni i tanca Skowronki (Polsko), Mazurian Song and Dance Ensemble EŁK (Polsko), Šáteček Nymburk, Furiant České Budějovice, Podjavořičan Telč, Malé Zálesí Luhačovice a českokrumlovské soubory Jitřenka a Růže. Program začíná dnes v 16 hodin Roztančeným městem, kdy účastníci festivalu oživí svým tanečním uměním ulice a zákoutí historického centra města, konkrétně Seminární zahradu, Širokou ulici a Klášterní dvůr do 17 hodin 30 minut. Dále se bude pokračovat od 18 hodin Folklórním večerem v krumlovském mlýně, kde budou hrát muziky folklórních souborů účastníků Mezinárodního folklórního festivalu.

Zítra bude program pokračovat na scéně na náměstí Svornosti a to ve třech intervalech od 10-12 hodin, 12.45-16 hodin a od 16.30-18 hodin hodin Vystoupením folklórních souborů a souběžně od 10 hodin do 15 hodin 30 minut opět Roztančeným městem s krátkými tanečními ukázkami na různých místech města, třeba v opět Seminární zahradě a klášterním dvoře.

Svatováclavské slavnosti začaly jarmarkem a oficiálně je zahájil starosta města Dalibor Carda, na kterého právě navázala domácí dámská folková kapela Lakomá Barka. Po dámách bude následovat legendární folková kapela Nezmaři a hudební doprovodný program dnes uzavře Michal Prokop a Framus Five.

Dnes večer máte i příležitost se zúčastnit od 19 hodin 30 minut hodinové kostýmované noční prohlídky města s průvodcem, na které vás čekají legendy, pověsti a tajemné příběhy. Prohlídka v českém jazyce je zdarma leč kapacita je omezena, a proto je potřeba si udělat rezervaci v Infocentru na náměstí Svornosti.

Kvítkův dvůr nabízí dnes od 17 hodin 15 minut také komentovanou prohlídku jedinečných historických interiérů s výmalbou Františka Jakuba Prokyše a s ukázkou akustiky prostřednictvím tónů varhan.

V Synagoze Český Krumlov v 19 hodin začne koncert Pocta Edith Piaf: Večer s vůní Francie a Cikánská jizba v Dlouhé ulici nabídne též v 19 hodin českokrumlovskou romskou skupinu Renta. V Prádelně Český Krumlov bude dnes od 19 hodin 30 minut probíhat autorské čtení Dory Čechovy s hudebním doprovodem Federica Melise.

Zapojil se také místní ukrajinský spolek, připraví pirohy nebo boršč. V klášterech vznikne busta sv. Václava, řemeslníci vyrobí doplňky jako helmici, kopí nebo praporec.

Program 20. ročníku akce je velmi bohatý i v následujících dnech a naleznete ho zde. Na slavnosti jezdívá až 10 000 lidí.

Náklady na slavnosti proti loňsku stouply. »Rostou nejenom ceny služeb, ale i honoráře a cestovné,« řekl manažer kultury z radnice Filip Putschögl. Podle místostarosty Martina Háka má ale město při slavnostech vyšší příjmy z parkovacích poplatků či z ubytování.

V říjnu oživí turistický ruch 20. ročník vodáckého maratonu, začínající 8. října. »Prodá se 1500 startovních čísel, jede se z Vyššího Brodu a Rožmberka, na to se nabaluje celý vodácký průmysl. Máme radost, že pojede i mistr světa (kajakář) Josef Dostál,« dodal Hák.

Po dvou letech nabídne Krumlov plnohodnotný adventní program, jenž potrvá 40 dní až do Tří králů. Bude to kolem 80 akcí. »Advent je dnes ucelený produkt, nejdelší advent v republice. Na víkendy bývá ubytování vyprodané. CzechTourism říká, že je dobré, že nejen Vídeň a Norimberk, ale i Krumlov má dnes už silný advent,« uzavřel Hák.

(mac, čtk)

FOTO – ckrumlov.info, krumlov2020.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy