Česká pošta dostala od státu 4,5 miliardy za základní služby. Schválila to Evropská komise

Česká pošta ke konci srpna získala ze státního rozpočtu 4,5 miliardy korun na úhradu čistých nákladů za poskytování základních služeb za roky 2018 až 2020. Úhradu nedávno schválila Evropská komise. Podnik zároveň požádal o úhradu přes 1,8 miliardy korun za rok 2021. V pátek to uvedl Český telekomunikační úřad ve své monitorovací zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta ke konci srpna získala ze státního rozpočtu 4,5 miliardy korun na úhradu čistých nákladů za poskytování základních služeb za roky 2018 až 2020 (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vyplacené prostředky podle dřívějších informací pošta využije na splacení komerčních úvěrů, které si musela kvůli zdržení výplaty v souvislosti s šetřením Evropské komise sjednat u bank. Část peněz má jít na zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců.

Český telekomunikační úřad rovněž vydal rozhodnutí, že poště za roky 2021 a 2022 zatím vyplatí polovinu maximální možné úhrady čistých nákladů, tedy celkem 1,5 miliardy korun. Zbytek podniku doplatí po vyčíslení skutečných nákladů.

Česká pošta dostane státní podporu. Výplatu 7,5 miliardy korun schválila Evropská komise

Číst článek

Pošta na konci srpna požádala o úhradu za rok 2021 ve výši 1,85 miliardy korun, maximálně přitom podle zákona může dostat 1,5 miliardy.

„Ke dni podání žádosti bylo zahájeno správní řízení, ve kterém bude Český telekomunikační úřad ověřovat správnost a úplnost všech předložených podkladů, soulad výpočtu se zákonem o poštovních službách a s vyhláškou,“ sdělil úřad.

„Podle zákona o poštovních službách bude úhrada ověřené výše čistých nákladů za rok 2021 provedena ze státního rozpočtu, a to maximálně ve výši 1,5 miliardy korun se zohledněním již vyplacených předběžných čistých nákladů,“ dodal Český telekomunikační úřad.

Na konci září má po dohodě s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) skončit současný generální ředitel České pošty Roman Knap. Jeho nástupce, který měl vzejít z výběrového řízení, zatím ministr neoznámil.

Státní Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun, provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Loňské hospodaření ovlivnila pandemie koronaviru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme