Nejnovější

Co si vzít na srpnový festival Raveyard? Lyže!

festival Rraveyard- Tess Photography

„Raveyard je hafo high, stejně jako já,“ popsal rapper Icy L atmosféru festivalu elektronické hudby. Letošní ročník se oproti minulým protáhl na dva dny. Díky tomu se v Boskovicích objevili i špičkoví zahraniční interpreti. Festival překvapil incidentem s lyžemi.

Ještě před začátkem se vyskytly první komplikace v kavárně v areálu festivalu. „Ráno se u vstupu do kavárny rozbily dveře a muselo se chodit přes sál. Lidé ale i tak chodili pro pitíčka a majitel Panského dvora to naštěstí opravil,“ vysvětlila barmanka Nikol Alexová. 

Malá kavárna Prostor byla otevřená po celou dobu festivalu. Návštěvníci si sem chodili odpočinout od blikajících světel a hlasité hudby ve zbytku areálu.

Páteční program zahájili DJové Esky a Dejfunk. Dokázali vytvořit skvělou zvukovou kulisu i pro místní skejťáky na rampách vedle hlavního pódia. Ti se v půlce odpoledne rozhodli posprejovat rampy a dřevěné desky. Kromě kytek a tagů se objevil třeba i dinosaurus. Panský dvůr se pomalu začal plnit až při pozdějších drum&bass setech.

Rampy v areálu festivalu

Panský dvůr na spadnutí

Dav se rozrostl v osm hodin, když na hlavní pódium hned po setu svého DJe dorazil přední český rapper Smack One. Strašnický rodák zahrál kromě starších tracků i jeden nový. Jmenuje se Jungle Boy a vyjde v novém albu
11. října. Set pak zakončil mixem svých nejznámějších songů, které křičel celý Panský dvůr spolu s ním.

Smack One

Letošní Raveyard měl kromě hlavního venkovního pódia ještě další dvě vnitřní. Na vnitřním pódiu s názvem The Lab vytvářely DJ sety spolu s audiovizuálními efekty temné undergroundové prostředí. Mindected stage obsadili, jak už název napovídá, členové Mindected crew, kteří mají na svědomí celý festival. Lasery a pulsující světla dodávaly hudbě další rozměr.

vnitřní Mindected stage

Krátce před půlnocí se na hlavním pódiu objevilo duo zahraničních DNB headlinerů The Upbeats z Nového Zélandu. Při svém setu trochu přitvrdili
a posunuli hudební zážitek na další level. Ani po jejich setu nedošla návštěvníkům energie. Vnitřní program pokračoval až do rána. Opravdoví fanoušci nešli spát před třetí hodinou.

„Příjdu do klubu, mám s sebou lyže…‘‘

Druhý den přivedl na odpolední DJ sety návštěvníky ze stanového městečka. „Mně se hrálo dobře, ale občas to tady Olda pokazil,“ popichuje kolegu DJ Oneiro po odpoledním setu „Občas tam dal nějaký track, který jsem zrovna nečekal. Ale o tom to je, že nikdy nevíš, co přijde. A hlavně nevíš, jak to skončí,“ vysvětlil Oneiro podstatu B2B setu, který hrál se svým kolegou.

Hlavním bodem sobotního programu byla sudetská legenda rapper Icy L. Při písničce Standa Řezáč Swag naběhl do davu fanoušek s lyžemi. „Mein ski is good prepared,‘‘ ječela celá hlavní stage i s lyžemi uprostřed. Po chvíli je museli pracovníci ostrahy zabavit, aby předešli zraněním
v nadcházejícím moshpitu, ten nebyl první ani poslední. „Mrzelo mě to, protože si toho Icy L nestihl všimnout, ale chápu, že ochranka dělala jen svoji práci,‘‘ povzdechl si fanoušek bez lyží Jiří Hrubý.

ICY L

Přední zábrany málem nevydržely vlnu fanoušků, která se nahrnula při příchodu 58G. Jejich drill/trap vystoupení bylo vítanou změnou hudebního žánru. V obrovském davu bylo ale téměř nemožné se pohnout. Jihlavskou dvojici rapperů vystřídal spoluorganizátor celé akce Voidsec.

Ten si kromě věrných boskovických fanoušků získal i spoustu nových. Překvapil zařazením české vypalovačky do svého setu. „Znám jen pár fíglů, jak se valej holkám šrouby do hlavy…“ znělo z Panského dvora až na boskovické náměstí.

„Hraní na domácí půdě je pro mě vždy výjimečné. Zvlášť když se jedná
o festival, který jsme společně s naším týmem vybudovali od píky. Hraní jsem si užil opravdu hodně, rozhodně se pro mě jednalo o jeden z DJských highlightů letošního roku,“ řekl spoluorganizátor a zakladatel Mindicted crew Voidsec po svém setu.

Voidsecův DJ set

Až do roztrhání těla

Ani očekávaný déšť si nedovolil narušit vystoupení DJe A.M.C, který zakončoval večer na hlavním pódiu. Je až neuvěřitelné, že se tohoto britského krále D&B scény podařilo dostat do Boskovic. Jeho špičkový mix nezůstal bez ohlasu. Hlasitá pozitivní reakce fanoušků málem vysklila okna Panského dvora. Těsně po přesunutí návštěvníků do vnitřních prostorů
The Lab a Mindected stage začal pořádný liják. Tepající dav se zastavil až ve dvě hodiny, kdy se s přeživšími rozloučila celá Mindected crew.

„Akce se vydařila, ale byli bychom rádi, kdyby na další ročníky přišlo víc lidí. Nechceme na tom vydělat peníze, stačí, když se pokryjí náklady. Jde nám o to přinést sem nějakou kulturu,“ vysvětluje spoluorganizátor festivalu Jan Kárl.

„Festival se dle mého názoru podařil výborně, všichni vystupující
i návštěvníci byli naprosto spokojení, počasí vyšlo vzhledem k předpovědím výborně a už teď se těšíme na příští ročník,“ doplňuje spoluorganizátor a DJ Vojtěch Sedlák alias Voidsec.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*