Německo zažívá šok. Policie trénuje na demonstrace i blackouty

24.09.2022 13:23

Němci zažívají šok, zaplatit musí až pětatřicetkrát vyšší zálohy na plyn. Miliony Němců se mohou dostat do finančních problémů. Některé menší firmy kvůli drahým energiím končí. Experti varují před rozsáhlými blackouty po celé Evropě, uvádí CNN Prima News.

Německo zažívá šok. Policie trénuje na demonstrace i blackouty
Foto: pixabay.com
Popisek: Topení - ilustrační foto

„Máme miliony lidí, kteří nevědí, jak vyjdou do konce měsíce,“ popsal Ulrich Schneider, člen strany Die Linke pro německý deník Bild. Energetická krize před blížící se zimou začíná drtit nejen menší firmy, ale i rozpočty rodin. Nové rozpisy záloh na plyn bývají až pětatřicetkrát vyšší než dříve.

Pro některé důchodce jsou nové zálohy vyšší než jejich příjem. Až 62 % Němců ještě raději ani nezačalo topit, i přes velmi chladná rána.

„Musíme počítat s tím, že blackouty, tedy rozsáhlé výpadky sítě, mohou postihnout nejen Německo, ale i celou Evropu,“ varuje expert na blackouty Robert Jungnischke. Pravděpodobnost, že k tomu dojde ještě tuto zimu, je podle německého experta skoro stoprocentní. Berlínská policie se připravuje na demonstrace, výpadky v dodávkách i na rozsáhlé blackouty.

Také situace v Bavorsku, kam se ParlamentníListy.cz vydaly, ukazuje, že podzim v Německu se ponese zřejmě ve jménu velkých protestů proti rekordnímu zdražování. „Zde je nálada vyhrocená ohledně zavírání jejich posledních jaderných elektráren u Landshutu. Ministr hospodářství za Zelené se stává nepřítelem číslo jedna. Němci mu nemohou přijít na jméno.“

Navštívili jsme bavorské příhraničí a zůstali v šoku. Natolik klidní a zdánlivě vyrovnaní Němci, vždy tak nějak smířeni s jejich spolkovou, natož pak zemskou vládou, tu začínají být ve varu. Ceny, ceny, ceny – a válka. „Je to směšné a ubohé,“ konstatuje důchodkyně Ruth. „V Berlíně se neuskromní a nám tady vyčítají každý stupeň tepla,“ hodnotí situaci. Povzdechne si, že by se ze zdejšího Pasova nejraději přestěhovala do nedalekého rakouského Lince, protože prý „…tam se o občany víc starají, energii zastropovali už dávno a plyn si dojednali v Rusku extra samostatně“.

„Ať se vláda nebojí všechno znárodnit a bude pokoj,“ říká jeden hodně starý pán, který ještě pamatuje Sudety a který Čechy tedy moc nemusí: „Nebo tam dosadit nuceného státního správce. A vy si v Čechách dávejte pozor, přes vás jde energie k nám a my si ji ochráníme a ne že ji budete krást,“ říká významně a odchází.

Němci se „probouzejí“, a není to příjemné procitnutí. V říjnu obvykle  již mnozí němečtí důchodci opouštěli spolkovou republiku a cestovali strávit zimu na teplejším a levnějším jihu Evropy, především na španělské ostrovy, a třeba i na Malorku, na Kypr. Ale teď je drtí vysoké ceny, zejména energií.

Demonstrace v říjnu připravují nejrůznější německé  strany a uskupení – levice i pravice. Logicky vzato, Zelení nikoliv, ti jsou spokojeni s greendealovým údělem, který Německo nastoupilo a podle mladých příznivců Grety jde sice správným, ale šnečím tempem dopředu k čisté energii. Že bude jen pro někoho, to omladinu nezajímá. Extrémní část mladých fanatiků, tak jim říkají i v Bavorsku, vypouští ventilky u terénních aut a u SUV.

Spolkový ministr financí Christian Lindner už v týdnu vyzval, aby Německo nechalo v provozu poslední tři fungující jaderné elektrárny a pokud to bude možné, aby vrátilo do sítě i elektrárny uhelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …