Lidé z obcí zasažených tornádem podpořili současná vedení

foto Komunální volby se konaly i v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku, které loni zasáhlo tornádo. Volební místnosti v Hruškách na Břeclavsku byly ve zrekonstruované škole, 23. září 2022. V pozadí tornádem poničený kostel sv. Bartoloměje.

Mikulčice (Hodonínsko) - Voliči z obcí na Hodonínsku a Břeclavsku, jež loni zasáhlo tornádo, v komunálních volbách podpořili uskupení a strany současných starostů. Vyplývá to z webu www.volby.cz. Už páteční anketa ČTK mezi voliči u volebních místností v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Lužicích ukázala, že oslovení voliči současné vedení obcí podpoří.

Fotogalerie

V Lužicích vyhrálo Sdružení KDU-ČSL a nezávislých kandidátů v čele se současným starostou Tomášem Kláskem. Získalo bezmála 33 procent. Také v Moravské Nové Vsi uspělo uskupení v čele se současným starostou Markem Košutem, Společně a zodpovědně získalo téměř 21 procent hlasů. A také v Mikulčicích zvítězilo uskupení Těšičané Mikulčané, kdy v čele kandidátky stojí současný starosta Josef Dvořáček. Získalo téměř 35 procent hlasů.

V Hruškách získala skoro 49 procent KDU-ČSL v čele se současnou starostkou Janou Filipovičovou. "Jsme rádi, že nám lidé stále důvěřují a že chtějí, abychom v rozdělané práci pokračovali. V podstatě jsme obhájili předchozí výsledek, tolik mandátů jsme získali i minule," řekla ČTK Filipovičová. Strana v obci v předchozích i nynějších volbách získala osm mandátů z 15.

Už v pátek oslovení voliči u volebních místností ve většině uváděli, že s prací vedení obce byli po tornádu spokojeni a že si zaslouží znovu zvolit. "Pan starosta byl tehdy úžasný, záležitosti řešil ve dne v noci, byl stále k dispozici, zaslouží si, aby vyhrál," řekla například devadesátiletá Ludmila Schönová z Lužic. "Všechna čest, po té změně se všechno zlepšilo. Snaží se, v obci je to znát," uvedla devětasedmdesátiletá Marie Hanáčková z Mikulčic.

Tornádo o rychlosti přes 300 kilometrů za hodinu zasáhlo loni 24. června Břeclavsko a Hodonínsko. Zemřelo šest lidí, zničeno bylo 1200 domů, z nichž asi 200 bylo nutné strhnout.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď