Volby v Pardubicích i Chrudimi vyhrálo ANO, ve Svitavách a Ústí sdružení s nestraníky

24. září 2022 21:50

V komunálních volbách uspělo v okresních městech ANO, které zvítězilo v Pardubicích i Chrudimi. Ve Svitavách získalo nejvyšší počet hlasů Sdružení pro město Svitavy a v Ústí nad Orlicí vyhráli SNK - OUŠŤÁCI.

Hnutí ANO, které zvítězilo v obecních volbách v Pardubicích, vytvořilo vyjednávací tým o budoucí koalici s uskupením Žijeme Pardubice, které se umístilo třetí. S dalšími stranami jedná. ČTK to řekl lídr a náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO). Je kandidátem na primátora.

"Jsme domluvení s Žijeme Pardubice, s ostatními jednáme, ale není nic definitivního. Přiznám se, že se by se mi širší koalice líbila," řekl Nadrchal.

ANO vyhrálo volby v Pardubicích potřetí, procentní výsledek mělo letos nejlepší, zhruba třicetiprocetní. "Jsou to určitě dva faktory, jednak je to osm let kvalitně odvedené práce na radnici a určitě to je celostátní politika," řekl Nadrchal.

Na druhém místě je SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), uskupení mělo kolem 20 procent. V minulých volbách ODS kandidovala sama, měla necelých 15 procent. "Chtěli jsme vyhrát, jsme druzí, ale je to lepší než být poslední. Neberu to jako úspěch, neberu to jako porážku," řekl lídr ODS a náměstek primátora Jan Mazuch. Jednání absolvoval v sobotu se všemi demokratickými stranami, setkání budou pokračovat, řekl bez podrobností. "Pro nás je důležité, abychom měli co největší vliv na to, jak bude město řízené a jak bude fungovat," řekl Mazuch.

Žijeme Pardubice je nové uskupení z ČSSD, ProPce21 a nestraníků, mělo přes 11 procent. Sociální demokraté v minulých komunálních volbách nezískali v Pardubicích ani šest procent. "Možná lidé ocenili, kam chceme směřovat Pardubice. Ukazuje se, že značka Žijeme Pardubice má potenciál i do budoucna. S hnutím ANO jsme si plácli a dohodli se, že v jednáních bychom rádi pokračovali společně v tandemu," řekl ČTK sociální demokrat Jakub Rychtecký, lídr kandidátky nového uskupení.

Považuje za důležité sestavit tým lidí, kteří mají odbornost pro jednotlivé gesce. "Pak jsou důležité programové priority, máme v mnohém velkou shodu. Vedení města bude mít těžkou pozici. Neměli by to být lidé, kteří se budou všechno učit, není možné čekat na 100 dnů hájení, je potřeba zajistit chod města," řekl Rychtecký.

Přes deset procent získali Piráti a uskupení Společně pro Pardubice. Nově se do zastupitelstva dostaly Naše Pardubice, které dosud měli zástupce na městském obvodu I. A necelých osm procent obdrželi zástupci SPD a nezávislí s podporou Trikolory. Ve volbách poprvé propadli komunisté, měli asi dvě procenta, ani ne dvě procenta dali voliči hnutí STAN.

V Chrudimi zvítězilo ANO

Komunální volby v Chrudimi vyhrálo ANO, získalo 10 mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů. Druzí skončili SNK Evropští demokraté s 5 mandáty. Třetí ODS bude mít tři zastupitele.

Voleb se zúčastnilo 43,84 procenta voličů. Čtvrtí Chrudimáci mají tři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě Koalice pro Chrudim (KDU-ČSL). Šestí jsou Piráti se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí STAN A TOP 09 se dvěma zastupiteli.

Svitavy ovládlo Sdružení pro město

Komunální volby ve Svitavách opět vyhrálo Sdružení pro město Svitavy, vítězí od roku 1994. Je to ocenění jeho práce, ale i závazek, řekl ČTK lídr a starosta David Šimek. Sdružení získalo deset mandátů ve 26členném zastupitelstvu. „Jsme spokojení, jsme za deset mandátů velmi rádi, dle našich predikcí jsme to očekávali,“ řekl Šimek.

Podobu městské koalice nechtěl dnes Šimek předjímat. Vše ukážou jednání příštích dní. Sám je také poslancem, funkci starosty si chce ale ponechat. „Mandát od našeho sdružení mám, abych post starosty hájil,“ řekl Šimek.

V Ústí vyhráli Oušťáci

Volby v Ústí nad Orlicí vyhráli SNK - OUŠŤÁCI, získali 8 mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů. Druhé skončilo ANO s 5 mandáty. Třetí ÚSTECKÉ FÓRUM - SNK bude mít čtyři zastupitele.

Voleb se zúčastnilo 46,22 procenta voličů. ÚSTÍ ŽIJE - SNK jsou se 4 mandáty čtvrtí. Tři zastupitele bude mít na pátém místě ODS. Šestá je SPD se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí KDU-ČSL s jedním zastupitelem.

autoři: pta , nov | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související