Festival v San Sebastiánu vyhrál film Los reyes del mundo

ČTK ČTK
24. 9. 2022 23:31
Vítězem 70. ročníku festivalu ve španělském San Sebastiánu se stal film Los reyes del mundo (Králové světa). Natočila jej kolumbijská režisérka Laura Mora v koprodukci s Lucemburskem, Francií, Mexikem a Norskem.
Režisérka Laura Mora (zcela vpravo) s herci svého snímku "Los reyes del mundo" (Králové světa) při převzetí ceny Zlatá mušle za nejlepší film.
Režisérka Laura Mora (zcela vpravo) s herci svého snímku "Los reyes del mundo" (Králové světa) při převzetí ceny Zlatá mušle za nejlepší film. | Foto: Reuters

Snímek sleduje pětici náctiletých chlapců bez domova. Nejstarší z nich dostane dopis od vlády o restituci pozemků, které jeho babičce zabavily polovojenské jednotky. Rozhodne se s kamarády vydat na cestu s nadějí, že najdou své místo na světě.

Stříbrnou mušli za nejlepší režii získal japonský film Hjakka (Stovka květin) Genkiho Kawamury, známého producenta animovaných děl. Jedná se o jeho první celovečerní snímek. Syn se v něm stará o matku, která kvůli Alzheimerově chorobě ztrácí paměť, přičemž objeví matčino dávné tajemství.

Cenu za nejlepší scénář získala dvojice čínských tvůrců Tung Jün-čou a Wang Čchao za práci na filmu Kchung Siou (Žena), který režíroval druhý ze zmíněných. Zachycuje příběh dělnice, jež od konce 60. let do začátku 80. let překoná dvě nešťastná manželství a ve volném čase se navzdory těžké práci vypracuje ve spisovatelku.

Do hlavní soutěže festivalu byl zařazen i snímek českého režiséra Petra Václava Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi. Pro českou kinematografii je úspěch už to, že byl vybrán. Naposledy soutěžil film českého tvůrce na některé z velkých mezinárodních přehlídek v roce 2019, kdy bylo na festivalu v Benátkách uvedeno Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula.

Mezinárodní filmový festival v San Sebastiánu bývá považován za čtvrtý nejvýznamnější v Evropě - po akcích v Cannes, Benátkách a Berlíně.

 

Právě se děje

Další zprávy