Zdenka Danková

24. 9. 2022

Česká filmová a televizní akademie vybrala coby reprezentanta české kinematografie pro výroční ceny Oscar v kategorii Nejlepší zahraniční film snímek Il Boemo – Příběh Josefa Myslivečka. Nový film režiséra Petra Václava měl světovou premiéru 19. 9. 2022 na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu, kde byl zařazen do hlavní soutěže. Do českých kin vstoupí 20. 10. 2022.

Čech, narozený v Praze, v Sovových mlýnech, jako syn otce mlynáře, byl poté v Itálii, v době své slávy, nazýván „božským Čechem” – Il Divino boemo. O jeho životě mnoho nevíme, zachovaly se jen útržky dopisů.Tehdy se údajně dobře znal s mladším W. A. Mozartem. Z jeho not vyšlo téměř na třicet oper v žánru opera seria, deset oratorií, symfonie, koncerty, nemluvě o množství chrámové a komorní hudby. V cizině zažil strmý nárůst slávy, proměnu bídy i zapomnění.

V jeho počátcích, když se mu z Prahy podařilo odjet do Itálie, v Benátkách ho učil Pescetti a záhy potom v Parmě nebo v Neapoli slavil první úspěchy svými operami. Byl jedním z mála středoevropských skladatelů, který nebyl zaměstnán u žádného z evropských dvorů. Díky tomu vedl nezávislý, svobodný život. Ale i přes svou velkou produktivitu pociťoval finanční nedostatek. Jeho hudba náleží do období pozdního baroka a klasicismu.

Video: ukázka koncertu Violin Concerto in E major

Během své hudební kariéry se ovšem setkal také se závistí a nepřátelstvím. Italská kritika v něm viděla cizince. Život si také sám zkomplikoval vztahy s primadonami, jako byla zpěvačka Lucrecia nebo Catarina Gabrielli. Závěr Myslivečkova života se odehrál nešťastně.

Scénář a režie: Petr Václav

V hlavních rolích: Vojtěch DYK, Lana Vlady, Barbara Ronchi, Elena Radonicich, Alberto Cracco; dále hrají: Federica Vecchio, Pietro Tammaro, Antonio De Matteo, Dario Iubatti, Fabrizio Parenti, Philip Hahn, Federica Rosellini a další

Sólisté: Simona Šaturová, Philippe Jaroussky – Page officielle, Emőke Baráth, Raffaella Milanesi, soprano a Krystian Adam

Producent: Jan Macola (Mimesis Film)

Distributor: Pilot Film

Kamera: Diego Romero Suarez-Llanos

Dirigent a orchestr: Václav Luks (Collegium 1704)

Kostýmy: Andrea Cavalletto

„Historický velkofilm je inspirovaný skutečným příběhem jednoho z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století – Josefa Myslivečka. Zavede diváka do slunné Itálie, kde Mysliveček žil, tvořil, stal se legendou, ale také zemřel v zapomnění,“ uvádí Pilot film.

Donedávna nebyl u nás příliš známý. V Praze jej připomíná pamětní deska u Muzea české hudby na Novotného lávce, kde prožil mládí, a deska v Melantrichově ulici, kde prožil další část svého života.

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).