Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příběh Zuzany: Kdybych mohla vrátit čas, nechala bych se naočkovat.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 875x )

Vždycky jsem věděla, že klíšťata přenáší klíšťovou encefalitidu. Stejně jako řada lidí jsem si ale vůbec nepřipouštěla, že by se to mohlo někdy týkat i mě. Bylo mi 21 let, byla jsem mladá a v tom věku jsem měla zcela jiné myšlenky než se jít proti tomuto onemocnění naočkovat. Říkala jsem si, že pokud někdy nakazí klíště i mě, nějak to zvládnu, a mávla jsem nad tím rukou.

Zuzana Švubová

Můj příběh začal jednoho červnového dne, kdy jsem se vrátila z lesa domů a na noze si našla klíště. Ačkoliv jsem předtím použila repelent a vzala si delší světlé kalhoty jako vždy. Předpokládala jsem, že toto opatření bohatě stačí, takže mě nalezené klíště překvapilo. Hned poté, co jsem na něj přišla, jsem klíště odstranila a na celou věc okamžitě zapomněla.

Přicházela jsem o zrak

Za pár dní mě ale začala silně bolet hlava až za krkem a byla jsem dost unavená. Myslela jsem, že to zaspím, ale po probuzení to bylo pořád stejné, spíš horší. Poté, co jsem začala ztrácet i zrak, jsem tušila, že je zle. Rodina mě okamžitě naložila do auta a odvezla na pohotovost v Šumperské nemocnici. Při vyšetření mi pan doktor mával různými předměty před očima, ale moje reakce nebyla žádná. Viděla jsem jen rozmazané obrysy. Druhý den jsem podstoupila v nemocnici lumbální punkci, kde mi lékaři potvrdili onemocnění virem klíšťové encefalitidy.

Nechápala jsem to. Jak je to možné? Vždyť v lese jsem byla pár hodin a hned po návratu domů jsem klíště vyndala, ranku vydezinfikovala a klíště spálila. Jak jsem ale později zjistila, klíšťovou encefalitidu přenese klíště na člověka během pár desítek minut, maximálně do 2 hodin. Došlo mi, že i kdybych ho tehdy vytáhla uprostřed lesa, nemuselo by mi to být nic platné. Jak já byla naivní, když jsem si myslela, že repelent a dlouhé kalhoty budou stačit. Měla jsem si přibalit pinzetu a dezinfekci a co pár minut se pozorovat. Ale koho to napadne?

Mohla jsem jen ležet

Hned po oznámení diagnózy mě transportovali do Opavy na infekční oddělení, kde jsem zůstala další tři týdny. Jestli jsem si do té chvíle myslela, že vím, co to je bolest hlavy, svalů a neuvěřitelná únava, byla jsem zcela vedle. Nemohla jsem dělat vůbec nic. Jen ležet a čekat, až lékaři pouze utlumí tyto nesnesitelné projevy. Tři týdny se neuvěřitelně vlekly a každý den byl utrpení. Měla jsem zakázané číst, takže těch pár časopisů a knížek, aby mi utíkal čas, jsem ani neotevřela. Ani jsem nemohla sledovat televizi, která by mě alespoň pomohla přijít na jiné myšlenky. Kdybych se nechala naočkovat, mohla jsem si všechno tohle ušetřit. To jsem ale nevěděla, že není zdaleka konec.

Doma jsem byla 3 měsíce

V okamžiku, kdy jsem se moje otok mozku, bolesti hlavy, únava, a moje malátnost polevila, mě propustili. Doma jsem zůstala ještě další 3 měsíce. Nebyla to žádná dovolená, protože projevy jsem měla stále, jen už byly menší. Ono žít celkem 4 měsíce v kuse s bolestí hlavy, s problémem se soustředit na cokoliv a s únavou po každé, byť sebemenší aktivitě, není žádný med.

Občas mě někdo z přátel přišel navštívit, ale setkávání mohlo probíhat jedině u mě doma, a to pouze na chvíli. Na nějaké večírky, výlety, dovolené a plavání, což je můj veliký koníček, jsem mohla zapomenout. Od praktického lékaře jsem totiž měla přísný zákaz pobytu na sluníčku a konzumaci alkoholických nápojů. Bylo krásné léto, všichni si užívali sluníčka a já si nemohla ani sednout na lavičku venku, jen být zavřená doma.

Následky klíšťové encefalitidy pronásledovaly i v práci. Tenkrát jsem pracovala jako servírka, což při této diagnóze a neustálých bolestech hlavy vůbec nešlo. Ono by ani nešlo, kdybych pracovala v kanceláři. Klíšťová encefalitida mi výrazně zhoršila schopnost soustředit, byla bych tedy pomalá a nevýkonná. Práci servírky jsem musela na 3 měsíce přerušit, z čeho samozřejmě nebyli nadšení ani kolegové ani já. Bylo léto a věřím, že jsem jim určitě narušila plány dovolených a cest. Raději bych si tenkrát dala dvojitou směnu než být doma.

I po 16 letech mám problém se soustředěním

Od prodělání klíšťové encefalitidy už uběhlo dlouhých 16 let. Na bolesti hlavy občas trpím dodnes, ale nejvíce bojuji se soustředěním. Momentálně studuji Univerzitu Palackého v Olomouci, obor vychovatelství a moje neschopnost se koncentrovat je veliký problém. Dříve jsem občas darovala krev, to ale od té doby nesmím, protože infekce už zůstává přítomná v krvi. Vím, že kdybych mohla vrátit čas, nechala bych se naočkovat.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Klíšťová encefalitida

Člověk parazity nemá rád, ty co sají krev ještě méně a ty co při tom mohou způsobit vážné onemocnění již vůbec ne. Do této skupiny parazitů patří právě klíště.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Podezření na klíšťovou encefalitidu

Asi před dvěma týdny jsem měl klíště,v uplynulých dnech kašel,rýma a celkově lehká únava.Teploty ani výrazné bolesti hlavy jsem neměl. Jsem lehký hypochondr a tak mi vrtá hlavou klíšťová encefalitida.Je možné zajít za obvodní lékařkou a nechat si udělat odběr krve,kterým by se dala zjistit tato nemoc?Děkuji.S pozdravem Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce