Jednostrannou bolest v krku nepodceňovat

Jednostranná angína je většinou neškodná. Pokud ji nepodceníte. Víte, které příznaky sledovat?

Všichni známe bolest v krku s blížícím se nachlazením. Ale co je to jednostranná angína a kdy jít lékaři? 

Jednostranná bolest v krku s nachlazením

Ve většině případů se bolest vyskytuje jako vedlejší průvodní jev neškodného nachlazení. Ale jednostranná bolest v krku může být i příznakem vážných onemocnění. Mezi nejčastější patří (1):

Bolest v krku 

Známá jako faryngitida, která se může projevit jednostrannou bolestí v krku. Postižení cítí škrábání v krku a trápí je kašel, potíže s polykáním, zápach z úst a zduření lymfatických uzlin (1). 

Laterální angína 

V takovém případě jsou postiženy především lymfatické cévy v boční zadní stěně hltanu. Kromě bolesti v krku se často objevuje i bolest ucha, která se díky spojení ucha a krku může rozvinout až v zánět středního ucha (2). 

Tonzilitida 

Postižení si stěžují na oboustrannou nebo jednostrannou bolest v krku, potíže s polykáním, někdy horečku a bolest, která může vystřelovat do ucha. Tonsilitida vyžaduje nejen naléhavou lékařskou péči, protože se může rozšířit do jiných orgánů, ale také proto, že se může vytvořit absces (2).

Zánět hrtanu nebo hlasivek 

Pokud vás bolí v krku a chraptíte, můžete trpět zánětem hrtanu nebo hlasivek (laryngitida). Laryngitida je způsobena buď viry, nadužíváním hlasu nebo vnějšími vlivy, jako je kouření nebo suchý vzduch. Nyní je čas ušetřit svůj hlas, což v jednoduché řeči znamená, že mluvit (dokonce i šeptat!) je absolutně zakázáno (3). 

Kdy je nutná návštěva lékaře? 

Pokud se angína objeví spolu s nachlazením, není se zpočátku čeho obávat. Váš krk se z nepříjemné bolesti rychle zotaví. Pokud však zaznamenáte následující příznaky, je lepší se co nejdříve objednat k lékaři: vyrážka, změna barvy jazyka, vysoká horečka a vyčerpání, bolest, která vám znemožňuje otevřít ústa, náhlý a závažný nástup vašich příznaků, červené a zvětšené mandle, velké potíže s polykáním, zduřené lymfatické uzliny na krku, nevolnost (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928832/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557672/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534871/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32491604/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat