Zprávy / Nové desky

Třetí sólovka Tomáše Hrubiše na vinylu

Třetí sólovka Tomáše Hrubiše na vinylu

redakce | Zprávy / Nové desky | 25.09.2022

Po debutu Telecí doba (2016), postaveném na expresivním a hutném klavíru, pracujícím s odkazem někdejších Psích Vojáků, a po experimentálně laděném druhém albu Raport (2017) s využitím field recording, přichází Tomáš Hrubiš se svým třetím počinem Prismatic.

Autor tentokrát úplně vypustil klavír, který byl v předchozích albech dominantním nástrojem, a novou desku postavil na zvuku varhan, syntezátorech a bicích. Prismatic reaguje na rodinné kořeny, které vychází z dlouholeté varhanní tradice: po několik generací se jeho předkové věnovali doprovodné varhanní hře na pravidelných mších, řídili chrámové sbory apod. Tomáš Hrubiš se na nové desce pokouší redefinovat svůj vztah k tomuto “kmenovému” nástroji, který slýchával od dětství v jeho daném prostředí: kostele. Hledá varhannímu zvuku jiný kontext: snaží se svobodněji pracovat s jeho barvou, zvukem a kompozicemi. Neklade tolik důraz na sakrální podtext nástroje, ale v repetitivních varhanních motivech v kombinaci s ambientními syntezátorovými plochami, usiluje o meditativnější, melancholicko - hypnotickou atmosféru. Rytmické vstupy bubeníka Martina Čecha napříč albem, mají podpořit jakýsi až iniciačně rituální podtón celé nahrávky.


Název alba Prismatic tímto odkazuje ke změně úhlu pohledu (prizma: pohled, stanovisko, prizmatický účinek: změna směru paprsku, rozšíření barevného spektra). Napětí tohoto “kontrapunktu” (rodinná konzervativní tradice a experimentální zvuk) prochází, v různých intenzitách, celou deskou. Na albu se významně podílel zvukový mistr a producent Tomáš Vtípil. Stejně jako předchozí alba vychází Prismatic ve vydavatelství Polí5. Tentokrát pouze na černém vinylu (LP) v luxusním otevíracím obalu (gatefold).

Info

Tomáš Hrubiš – Prismatic (Polí5, 2022)
Bandcamp vydavatelství

foto © Adriána Vančová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Hobby Horse Cowboy vydali Branko’s Bridge

redakce 15.05.2024

Žánrově doširoka rozkročené album propojuje vokál Vojtěcha Váchy i snivé aranže, které jsou pro Branko’s Bridge tak typické.

Debut Jana Váni

redakce 14.05.2024

Ve spolupráci s badfocusem natočil už dříve dva singly a v přípravě na debutové album se nashromáždilo i několik skladeb.

Eremen a jeho prvý album

redakce 13.05.2024

Pestré beaty od chillovejších lo-fi produkcií až po úderný boombap, hravé texty a inšpiratívne spolupráce.

Kadé chim? Rez želez

redakce 13.05.2024

Deska obsahuje třináct skladeb, většina z nich je nových či novějších, jen na úvod alba zní pár písniček, z nichž některé pamatují ještě 90. léta a formaci Sen Vesen.

Nový album The Ills

redakce 12.05.2024

Zvláštnosťou inštrumentálneho albumu sú aj texty - sonety ku každej skladbe.

Wolf Lost in the Poem vydává novou desku

redakce 10.05.2024

Druhý díl s názvem Indigem je věnován opět básnířkám, ale tentokrát výhradně českým.

Nové album Manon meurt

redakce 07.05.2024

Název Unravel odkazuje k vývoji kapely a naplňování potenciálu všech hudebníků, nástrojů a hudebních motivů i procesu odkrývání vrstevnatosti skladeb a emocí.

Kluci z garáže mají EP

redakce 06.05.2024

Klubový boyband s nejaktuálnějším sound designem ohledávající žánrové mutace UK garage, reggaetonu, Baile funku či anime soundtracků.

Nové album Přetlak věku

redakce 04.05.2024

Jako kdyby Penguin Cafe Orchestra (producent Brian Eno) utvořilo fúzi s českým folkem 80. let a začalo tvořit písničky opatřené poťouchlými texty těžícími z tradice nonsensu i „malých témat“.

mezi patry klid debutují

redakce 03.05.2024

Tvůrci vítězného songu výzvy Bastl Electronic Track na své desce definují žánr hyperfolk trap.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace