Dnes Neděle - jasno 25°C
Zítra Pondělí - oblacno 23°C
Neděle 9. 6. 2024
Svátek má Stanislava
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V Praze 1 vyhrála Praha 1 sobě, druhá ODS, za ní Piráti a uskupení okolo současného starosty Hejmy
Zvolení zastupitelé za Prahu 1 sobě. Zleva Zdeněk Kučera, Valerie Clare Talacková a Pavel Čižinský, lídr kandidátky. Foto: FB

V Praze 1 vyhrála Praha 1 sobě, druhá ODS, za ní Piráti a uskupení okolo současného starosty Hejmy

Vítězem komunálních voleb v Praze 1 se stalo uskupení Praha 1 sobě. Zopakovalo tak první místo z předchozích voleb, dokonce si polepšilo o jeden mandát, má jich sedm. Vyplývá to z výsledků zveřejněných Českým statistickým úřadem.

Lídr Prahy 1 sobě Pavel Čižinský se po volbách v roce 2018 stal starostou, nicméně na začátku roku 2020 byl odvolán, koalice se rozpadla a odešel do opozice.

Nyní volební úspěch Praha 1 sobě zopakovala a se ziskem 22,9 procenta hlasů vyhrála. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu má sedm mandátů. „Opět máme potvrzeno, že občané chtějí lepší Prahu 1. Teď jednáme s dalšími subjekty,“ uvedlo uskupení na svém facebookovém profilu.

Druhá skončila ODS, která svůj čtyři roky starý výsledek zopakovala a bude mít opět pět mandátů. Třetí Piráti získali 16,3 procenta hlasů a mají 4 mandáty. Ty získalo i uskupení My, co tady žijeme, které vedl do voleb současný starosta Petr Hejma.

Do zastupitelstva se ještě dostali zástupci Rezidentů Prahy 1 (2 mandáty), které do voleb vedla bývalá zastupitelka Kateřina Klasnová, Naše Praha 1 (3 mandáty) a TOP 09 (2 mandáty). Volební účast byla 40,2 procenta.


Autor: Jan Puci

Tématy nových výstav v Pragovka Gallery jsou rituály, intimita i čas

1. října 2023 ve 20:33

Ve čtvrtek 5. října zahájí Pragovka Gallery v 18 hodin čtyři nové výstavy. Skupinová výstava Deep Time Walk, jejíž kurátorkou je Lenka Dolanová, zve návštěvníky k prožívání hloubky historie v pohybu prostřednictvím tvorby Michala Kindernaye, Jimeny Mendozy, Kataríny Poliačikové a Jana Pražana....

Další články
Nahoru