Kosmotýdeník 523 (19.9. – 25.9.)

Další týden je za námi a pro vás je opět přichystáno nejnovější vydání pravidelného přehledu těch nejzajímavějších událostí kosmonautiky z uplynulých sedmi dní. Kosmotýdeník si tentokrát jako hlavní téma bere nově představený projekt evropského znovupoužitelného a možná i pilotovaného stroje SUSIE. Podíváme se však také na odklad startu rakety SLS na misi Artemis I, anebo na další let vrtulníčku Ingenuity. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

SUSIE – evropský znovupoužitelný prostředek

SUSIE u Mezinárodní kosmické stanice

SUSIE u Mezinárodní kosmické stanice
Zdroj: https://payloadspace.com/

Poněkud mimo hlavní zájem médií, byl tento týden na konferenci IAC v Paříži představen evropskou společností Ariane Group projekt SUSIE (Smart Upper Stage for Innovative Exploration), který představil nový znovupoužitelný prostředek. Běžnou terminologií kosmických prostředků a částí raket je to těžko pojmenovatelné. Jedná se o hybridní stroj, který je částečně posledním stupněm plánované rakety Ariane 6, částečně běžnou nákladní automatickou kosmickou lodí a drobné spojitosti by šly dohledat i k projektu Starship, který je jednak motivátorem, který jistě pomohl k vytvoření tohoto projektu, ale také je tu jistá drobná podobnost technická – SUSIE bude přistávat motoricky. Nicméně nejblíže má asi k větší verzi lodi Crew Dragon. Můžeme tak SUSIE označit za novou evropskou (možná i pilotovanou) kosmickou loď nezanedbatelných rozměrů.

SUSIE na raketě Ariane 6 a hypotetickém evropském znovupoužitelném stroji

SUSIE na raketě Ariane 6 a hypotetickém evropském znovupoužitelném stroji
Zdroj: https://payloadspace.com/

Loď SUSIE má být umístěna místo aerodynamického krytu rakety Ariane 6 a má výrazně rozšířit možnosti dopravování nákladu na oběžnou dráhu. Schopnost provádět složitější manévry na oběžné dráze, stejně jako možnost připojit se k případné kosmické stanici, bude vítaným rozšířením operací, kterých bude v budoucnu potřeba stále více.

S lodí Crew Dragon od SpaceX koncept SUSIE spojuje integrovaný záchranný systém uvnitř lodě, který společně jako zmíněná komerční loď poslouží v případě nehody a odnese loď do bezpečné vzdálenosti od rakety. Zástupci Ariane Group totiž mluvili také o možnosti pilotovaných (nicméně zcela automatických) letů s posádkou a v takovém případě je záchranný systém potřeba. „Susie je výsledkem několikaleté práce našich konstrukčních týmů a představuje mimořádně důmyslné řešení pro budoucí potřeby servisních operací v kosmickém prostoru a pro automatizované lety nebo lety s posádkou, po nichž bude v budoucnu jen růst poptávka,“ uvedla Morena Bernardini, vedoucí oddělení strategie a inovací společnosti ArianeGroup.

Raketa Ariane 6 však nemusí být jediným prostředkem, který bude SUSIE využívat. Ariane Group plánuje v dalších letech vývoj a výrobu znovupoužitelných evropských nosičů a SUSIE má být s těmito nosiči kompatibilní. To zahrnuje některá nespecifikovaná technická řešení přímo na nové lodi, které tuto integraci s novými nosiči umožní. Zároveň je však SUSIE možné na Ariane 6 umístit bez jakýchkoli technických úprav nosiče. Jisté změny však bude raketa potřebovat v případě použití verze pro posádku. Připomeňme, že Ariane 6 se má stát novou vlajkovou lodí evropských raket a zcela nahradit nosič Ariane 5. První start šestky by měl přijít na počátku roku 2023.

Na rozdíl od Crew Dragonu bude SUSIE kompaktní a nebude odhazovat nákladní trunk. Zpět na Zemi se tak bude vracet celá i s případným nákladem, který půjde umístit do uzavíratelného nákladového prostoru. Další rozdíl je v tom, že Ariane Group plánuje, že tento stroj bude schopný dosáhnout i oběžné dráhy Měsíce a tam dovést nějaký náklad. K tomu, aby se SUSIE k Měsíci dostala, bude však vyžadovat pomocný modul, který bude osazen motorem, nádržemi a solárními panely.

Projekt je zatím stále na začátku vývoje a není ani plně schválen. Bude jej třeba nejprve prosadit na evropské úrovni a pak bude následovat samotný vývoj. Datum prvního letu je tak zatím ve hvězdách.

Předpokládané specifikace SUSIE 101:
Délka: 12 m
Průměr: 5 m
Hmotnost: 25 000 kg
Posádka: až 5 osob
Nosnost: 7 000 kg
Nákladový prostor: 7 000 kg: 40 m³
Nosná raketa: Ariane 64 (varianta se čtyřmi nosnými raketami)

„Vzhledem k tomu, že ESA a Evropská komise vyzývají k obnovení evropských ambicí v oblasti kosmických letů s posádkou a k zahájením iniciativ v této oblasti, navrhuje společnost Ariane Group projekt SUSIE. SUSIE je výsledkem několikaleté práce našich konstrukčních týmů a poskytuje zejména důmyslné řešení pro budoucí potřeby kosmických servisních misí a pro automatizované lety nebo lety s posádkou, po nichž bude v budoucnu jen stoupat poptávka. Jedná se o projekt postavený na veškerém stávajícím know-how společnosti Ariane Group a evropského průmyslu. Je v souladu s probíhajícími nebo budoucími plány v oblasti kosmické dopravy a znovupoužití,“ říká Morena Bernardiniová, vedoucí oddělení strategie a inovací ve společnosti ArianeGroup. „Je naší průmyslovou povinností přispět k této ambici a nabídnout evropským rozhodovacím orgánům chytrá a ambiciózní technologická řešení, která jsou schopna přispět ke k nezávislému přístupu do vesmíru, a také otevřít dveře evropskému průzkumu kosmického prostoru a jeho rozvoji, uspokojit komerční potřeby i potřeby evropských institucí v kosmickém prostoru v nadcházejících desetiletích.“

Kosmický přehled týdne:

NASA začala připravovat raketu SLS na návrat do budovy VAB pro případ, že by bouře Ian, která přichází k Floridě, měla sílu ohrozit tuto raketu. To znamená, že se start, který byl plánován na 27. září, nestihne. Nicméně to také znamená, že by NASA ráda zkusila stihnout ještě toto startovní okno, které trvá už jen do 5. října. Pokud by se totiž ukázalo, že bouře bude v limitech a samotnou raketu neohrozí, zbývá dost času na to připravit raketu opět na start. Pak by se jako nejbližší možný termín mohlo stát 29. září. Reálně se pak uvažuje o 2. či 3. říjnu. Aktuálně se však mluví o tom, že v pondělí započne převoz do VAB a pak už se bavíme o delším zpoždění.

Vrtulníček Ingenuity uskutečnil v sobotu úspěšný 33. let atmosférou Marsu. Během svého 56 sekund dlouhého letu uletěl 111,3 metru západním směrem. Let probíhal ve výšce 10 metrů.

Byla zveřejněna nová fotografie rampy 39A na Floridě, kterou v současnosti využívá společnost SpaceX pro starty raket Falcon 9 a Falcon Heavy. Je to taky jediná rampa, kterou SpaceX využívá pro lety s lidskou posádkou. Na nejnovějším snímku je však nejzajímavější nová obslužná věž, která vyrostla vedle původní rampy. Ta by měla sloužit jako startovní rampa pro systém Super Heavy Starship, který SpaceX mezitím vyvíjí na Boca Chica.

Nová rampa pro Super Heavy Starship na Floridě

Nová rampa pro Super Heavy Starship na Floridě
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Přehled z Kosmonautixu:

I tento týden naleznete na tomto místě přehled všech článků, které vyšly na webu Kosmonautix a tedy i témat, kterým jsme se věnovali. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní připomenout. Pro začátek jsme vás informovali, že družice Eurostar Neo prošla úspěšně testy. Do kosmické rodiny se pomalu snaží vecpat nová soukromá firma s názvem ABL Space Systems, která je jen krok před prvním startem. NASA nadále pracuje na řadě projektů, jejichž cílem je dlouhodobý pobyt člověka na povrchu Měsíce. Jedním z takových dílčích pokusů byl i destrukční test nafukovacího modulu. Tento týden také byla zveřejněna informace, že americký rover Perseverance odebral vzorky, kde se našly organické látky. Turecko se dočká svého prvního kosmonauta, který se vydá do kosmického prostoru. Poletí s firmou Axiom Space na komerčním vyhrazeném letu. Zajímavé informace opět přinesl také Dalekohled Jamese Webba, který se zaměřil na Mars. Živě a česky jste tento týden mohli společně s námi sledovat start ruské rakety Sojuz 2.1a, která vynášela pilotovanou kosmickou loď Sojuz MS-22 s tříčlennou posádkou na palubě. Následně jsme sledovali také její dokování u Mezinárodní kosmické stanice. Díky datům ze seismometru SEIS na sondě InSight jsme mohli slyšet „zvuk“ dopadnuvšího meteoritu na povrch Marsu. Už jen hodiny nás dělí od nárazu sondy DART do planetky a tak se mu podrobně věnujeme. Podívali jsme se třeba na to, že dopad budou „sledovat“ i evropské antény. Vyšel také nekrolog o nedávno zesnulém ruském kosmonautovi Valeriji Poljakovi. Opět jste nás nominovali do ankety Křišťálová lupa! Děkujeme a rovnou vás chceme požádat, zda byste nám mohli zanechat svůj hlas. A pokud nechcete nám, tak můžete zkusit třeba Vědátora. CubeSat CAPSTONE se potýká s problémy, nicméně jeho situace se drobně zlepšila. V sobotu jsme vám nabídli pořádně našlapaný článek, který se věnoval perspektivám lidstva, jak by mohlo zvládnout mezihvězdné lety. Vyšel také další díl seriálu Vesmírná technika. V noci ze soboty na neděli jsme se dočkali hned dvou startů, které jsme pro vás Živě a česky komentovali. Jednak to byl start monstrózní Delty IV Heavy a následně start rakety Falcon 9.

Snímek týdne:

Michal Václavík zveřejnil na svém Twitteru fotografii, která zachycuje přílet pilotované lodě Sojuz MS-22 k Mezinárodní kosmické stanici. Snímek loď zachycuje několik okamžiků před finálním spojením. Loď je věnována ruskému mysliteli Konstantinu Ciolkovskému, jehož jméno je na fotce vidět také.

Sojuz MS-22 se připojuje k Mezinárodní kosmické stanici

Sojuz MS-22 se připojuje k Mezinárodní kosmické stanici
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Video týdne:

Dnes v 00:25 SELČ úspěšně odstartovala jedna z nejsilnějších raket současnosti Delta IV Heavy. Nosič v rámci mise NROL-91 vynášel fotoprůzkumnou družici. Byl to vůbec poslední start této rakety ze základny Vandenberg v Kalifornii. Velkou raketu čekají již jen dva další starty a ty budou z Floridy. Následně bude i tato raketa nahrazena nosiči Vulcan. Podívejte se ještě jednou na majestátní start Delta IV Heavy.

Zdroje informací:
https://arstechnica.com/
https://press.ariane.group/
https://payloadspace.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Fc8bZ2iXoAAe165?format=jpg&name=large
https://www.universetoday.com/wp-content/uploads/2022/09/airane-docking-1024×576.jpg
https://www.seradata.com/wp-content/uploads/2022/09/SUSIEstagingArianeGroup.jpg
https://payloadspace.com/…/2022/09/ArianeGroup-SUSIE-concept-hero-image.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/….63344DD2
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…6333988D

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.