Vzácným rostlinám a živočichům se v Čeperce nejvíc daří pod elektrickým vedením

25. září 2022

Čeperka svůj název získala podle největšího rybníku v dějinách Čech, který v této obci kdysi býval. Místo něj je teď sice pole, ale v okolí najdete mnoho dalších vodních ploch. A nejen to.

V Čeperce je unikátní místo, na kterém žije mnoho vzácných druhů rostlin a živočichů. Paradoxně se nachází pod dráty elektrického vedení vedoucími z opatovické elektrárny. Díky nim se tam totiž udrželo bezlesí. „Dříve bylo běžné, že se za vesnicí páslo a byly tam volné plochy. Ty byly ale většinou v 19. století osázené borovými lesy, a tím se z běžného území stalo extrémně vzácné,“ vysvětluje entomolog Vítek Bureš.

Takzvanou písčinu na Čeperce je potřeba pravidelně udržovat, aby nezarostla náletovými dřevinami. “Jakmile se tu tyto dřeviny uchytí, zvětší se velmi malá humusová vrstva, která je na písku přirozená. Tím pádem zde vzácné druhy rostlin a živočichů nebudou mít prostor, na který jsou zvyklí, a zaroste to tu expanzivními druhy, jako je třtina křovištní,” pokračuje Vítek Bureš.

Paličkovec, kudlanky i ještěrky

Vzhled čeperské písčiny se v průběhu roku velmi mění. Třeba paličkovec šedavý je druh trávy, který podle období střídá barvy. Na jaře má odstíny do červena, zatímco na podzim se barví do šeda. K vidění je tam také vzácný motýl okáč ovsový, kudlanky nebo ještěrky.

Sezóna závodů dětských sborů dobrovolných hasičů v Pardubickém kraji každoročně začíná v Čeperce. Třetí týden v září se tak na obecním hřišti sejde několik týmů, které soutěží v různých disciplínách. „Máme tady družstva mladých hasičů, mužů, žen a nárazově fungovaly také družstva veteránů,“ popisuje aktivní sbor velitel Mirek Macek.

Spustit audio

Související