Italské parlamentní volby vyhrál blok pravicových stran, včetně krajní pravice

foto Vůdkyně strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová se raduje z vítězství v předčasných parlamentních volbách, 25. září 2022. 

Řím - Nedělní předčasné volby v Itálii vyhrál pravicový blok v čele s krajně pravicovou stranou Bratři Itálie, který tak obsadí většinu křesel v dolní i horní komoře parlamentu. Nejvíce hlasů ve volbách do Poslanecké sněmovny i do Senátu získala strana Bratři Itálie (FdI), které dostala 26 procent hlasů, druhá skončila středolevicová Demokratická strana (PD) s 19 procenty a třetí se umístilo Hnutí pěti hvězd, které s 15 procenty zabodovalo hlavně na jihu země.

"Od Italů přišel jasný vzkaz pro středopravicovou vládu vedenou Bratry Itálie," řekla šéfka strany (FdI) Giorga Meloniová. která tak zřejmě dostane šance sestavit vládu. V předchozích volbách v roce 2018 přitom tato strana dostala čtyři procenta. Podle některých analytiků získala Meloniové strana tolik hlasů i proto, že se jako jediná z parlamentních stran nepodílela na předchozí vládní koalici a voliči tak hlasovali pro změnu.

Podle výsledků zveřejněných večer italskými médii tak pravicový blok obsadí 235 ze 400 křesel v dolní komoře parlamentu a bude mít 112 z 200 senátorů. Středolevicová koalice kolem PD bude mít 80 poslaneckých mandátů a 39 senátorů. Hnutí pěti hvězd obsadí 28 senátorských křesel a bude mít 51 poslaneckých mandátů.

Podle americké stanice CNN má Meloniová šanci se stát "nejvíce krajně pravicovou ministerskou předsedkyní od dob (diktátora Benita) Mussoliniho". Meloniová vede stranu, jež vychází z Italského sociálního hnutí (MSI). V této straně se v poválečné Itálii angažovali lidé, kteří pociťovali nostalgii po fašistickém režimu, a MSI dlouho vedl bývalý vysoký představitel kolaborantské Republiky Saló a šéf režimního antisemitského časopisu La difesa della razza (Na ochranu rasy) Giorgio Almirante. Samotná Meloniová odmítla, že by byla fašistkou, a své uskupení přirovnala k britské Konzervativní straně a republikánům v USA.

V pravicovém bloku je i další krajně pravicová strana, Liga exministra vnitra Mattea Salviniho, která má v Evropské unii vztahy s francouzským Národním sdružením Marine Le Penové. Třetí je formace Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho.

Neúspěch podle pozorovatelů zaznamenala Liga, která dostala méně než devět procent hlasů. To je zhruba polovina ve srovnání s volbami z roku 2018. Mezi poraženými je i Demokratická strana (PD) s 19 procenty hlasů. To je srovnatelné s rokem 2018, což tehdy strana považovala za neúspěch. Spokojené je Hnutí pět hvězd, které však získalo polovinu hlasů ve srovnání s rokem 2018. Pod šéfy obou stran, Matteem Salvinim z Ligy a Enrikem Lettou z PD, se podle médií nyní třese předsednické křeslo. Letta už oznámil, že na příští sjezdu strany se o vedení ucházet nebude.

Zhruba osm procent získala strana Vzhůru Itálie, výsledek je mírně nad očekávání, ale je to zhruba polovina hlasů získaných v roce 2018.

Liberální koalice kolem bývalého premiéra Mattea Renziho dostala bezmála osm procent hlasů. Její lídři měli ambici získat dvouciferný výsledek.

Podle výsledků jsou FdI první stranou ve všech italských makroregionech s výjimkou jihu, kde zvítězilo Hnutí pěti hvězd.

Výrazně klesla účast ve volbách, která činila 64 procent, což je nejnižší údaj v historii republikánské Itálie. Účast klesla oproti minulým volbám o devět procent, největší propady zaznamenaly některé regiony na jihu, například Kampánie, Kalábrie či Sardinie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď