Třetina českých žen odmítá vyšetření na karcinom děložního hrdla

Více než třetina českých žen odmítá pravidelné preventivní vyšetření na karcinom děložního hrdla, přestože je v rámci českého zdravotnictví snadno dostupné. Jako nejčastější důvody uvádějí strach z diagnózy a vyšetření, případně fakt, že nepociťují žádné příznaky. O screening nemají zájem především ženy s nižším vzděláním. Na vyšetření chodí méně často také svobodné či starší ženy. Vyplývá to z průzkumu odborníků z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI), o kterém informoval jeho mluvčí Filip Vrána.

Průzkumu se účastnilo více než 900 žen, z nichž na preventivní vyšetření jednoho z nejzávažnějších typů rakoviny nechodí 36,7 procenta. »Nejčastějšími bariérami v účasti na screeningu byl pocit absence příznaků u 36,3 procenta dotazovaných, strach z diagnózy u 23 procent a strach z vyšetření, který jsme zaznamenaly u pětiny žen,« uvedla Michala Lustigová ze SYRI, která výzkum prováděla společně s Annou Altovou.

Ženy, které na preventivní vyšetření chodí, se statisticky významně liší od těch, co vyšetření odmítají, ve všech sociodemografických charakteristikách, tedy věkem, vzděláním, rodinným stavem i uspořádáním domácnosti. Screeningu se méně účastní ženy s nižším vzděláním, ženy žijící bez partnera a starší ženy, popsala Altová.

Expertky zdůraznily význam edukace žen. »Je potřeba zdůrazňovat, že lidé v časných stadiích nádorového onemocnění často příznaky ani nepociťují. Je třeba se zaměřit i na zvyšování důvěry v lékaře a snižování míry strachu z vyšetření, jako je právě stěr z děložního čípku. Pro určité spektrum populace mohou být metody samoodběru vzorku přijatelnější,« uvedla Lustigová.

Organizovaný a pravidelný screening novotvarů je dlouhodobě považovaný za jednu z účinných metod včasného záchytu nádorových onemocnění, což prokázala řada vědeckých studií. Ukazuje se, že velké části úmrtí na rakovinu děložního hrdla lze právě díky screeningu předejít.

Národní screeningové centrum Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) uvedlo, že rakovinou děložního čípku ročně v České republice onemocní asi 800 žen a přes 300 jich zemře.

(mac, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy