Waters popřel, že po kritice za výroky o Ukrajině zrušil koncerty v Polsku

foto Britský hudebník Roger Waters vystoupil 27. dubna 2018 v pražské O2 Areně.

Varšava - Zakládající člen britské hudební skupiny Pink Floyd Roger Waters dnes popřel, že kvůli kritice svých postojů k situaci na Ukrajině zrušil v polském městě Krakov dva koncerty. Informoval o tom list The Guardian. Městská rada Krakova v nadcházejícím týdnu projedná návrh, zda Waters nebude kvůli svým názorům na ruskou invazi na Ukrajinu ve městě nežádoucí osobou. Radní Lukasz Wantuch vyzval obyvatele města, aby koncerty bojkotovali. Poláci patří v Evropě k největším podporovatelům Ukrajiny v její obraně proti Rusku.

Společnost Live Nation Polska v sobotu uvedla, že koncerty, které byly naplánovány na 21. a 22 dubna příštího roku v městské Tauron Areně, byly zrušeny. Podrobnosti neuvedla. Koncerty nefigurují ani na webové stránce k hudebníkovu turné s názvem This Is Not a Drill (Toto není cvičení).

Waters dnes na facebooku popřel zprávy polských médií, že jeho tým koncert zrušil. Radního Wantucha kritizoval z "drakonické cenzury své práce". "Zdá se, že Lukasz Wantuch netuší, že jsem celý život, a to i za cenu osobních ztrát, pracoval ve službách lidských práv," napsal hudebník na sociální síti.

Waters na začátku září napsal otevřený dopis manželce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v němž obvinil "extrémní nacionalisty" na Ukrajině, že přivedli zemi "na cestu do této zničující války". Kritizoval také Západ za dodávky zbraní Ukrajině a NATO, že podle něj provokovalo Rusko.

Ve své dnešní reakci Waters dodal, že chtěl pouze vyzvat zúčastněné země, aby "se snažily vyjednat mír, a ne aby situaci eskalovaly k hořkému konci".

Osmasedmdesátiletý protiválečný aktivista Waters, který kapelu Pink Floyd v roce 1985 opustil, se s oblibou vyjadřuje k politickým záležitostem. Izrael například označil za "stát apartheidu", pranýřoval podporovatele brexitu, vyjádřil opovržení nad americkým exprezidentem Donaldem Trumpem a kritizoval "vládnoucí třídu" za uvěznění zakladatele WikiLeaks Juliana Assange, připomíná server Politico.

Velkým zastáncem Ukrajiny ve válce s Ruskem je naopak Watersův někdejší spoluhráč z kapely David Gilmour. Letos v dubnu pod hlavičkou Pink Floyd vydal singl Hey Hey, Rise Up!, jehož výtěžek byl určen na humanitární pomoc Ukrajině.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 6°C

Celá předpověď