Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  39. vesmírný týden 2022

39. vesmírný týden 2022

Mapa oblohy 28. září 2022 ve 20:00 SELČ
Autor: Stellarium/Martin Gembec

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 26. 9. do 2. 10. 2022. Měsíc je ve fázi mezi novem a první čtvrtí a uvidíme jej večer koncem týdne nízko na jihozápadě. Jupiter je v opozici se Sluncem, vrcholí tedy kolem jedné ráno jako výrazná „hvězda“ noční oblohy. Vidět je taky Saturn, Neptun, Uran a Mars. Aktivita Slunce se zvýšila a uvidíme i hodně skvrn. Ráno je možné spatřit zvířetníkové světlo. V noci z pondělí na úterý narazí DART do planetky Dimorphos. V neděli 25. 9. po půlnoci našeho času proběhly tři starty raket téměř v průběhu jedné hodiny. Před 15 lety odstartovala DAWN vstříc Ceres a Vestě a před 45 lety odstartovala raketa Proton se stanicí Saljut 6.

Obloha

Měsíc bude v novu v neděli 25. září ve 23:55 SELČ. Jeho dorůstající srpek se objeví nízko na večerní obloze, ale bude to pár dní trvat, sklon jeho dráhy vůči obzoru je velmi malý. Opět tedy platí, že Měsíc najdeme i koncem týdne sotva 11° nad jižním obzorem. Zajímavá bude jeho konjunkce s hvězdou Antares 30. září, ovšem odehraje se ještě za světla, kdy kolem půl osmé večer bude asi 5° nad jihozápadem Měsíc a slabší hvězda asi tři stupně východně od něj.

Planety
Saturn (0,5 mag) vrcholí nad jihem kolem 22. hodiny letního času. Výrazněji září vlevo od něj nad jihovýchodem Jupiter (−2,9 mag). Jeho opozice se Sluncem nastává 26. 9. kolem 22:00 SELČ. Kousek od něj (10°) na pomezí Ryb a Vodnáře je pouze dalekohledem viditelná planeta Neptun (7,8 mag). Mars (−0,4 mag) je nepřehlédnutelným průvodcem o něco slabšího Aldebaranu v souhvězdí Býka. Oba objekty jsou nápadně načervenalé a při pohledu pouhým okem hvězda poblikává, zatímco kotouček Marsu nikoli. Na Mars a Neptun se zaměřil i JWST. V souhvězdí Berana je také vidět planeta Uran (5,7 mag). V jeho okolí nejsou žádné jasnější hvězdy, takže na tmavé lokalitě zde uvidíte slabou hvězdičku, a tou je právě Uran. Venuše (−3,9 mag) je úhlově blízko Slunci a vstoupí jako jasný objekt s vodorovnými čárkami do zorného pole koronografu LASCO C3 na sondě SOHO. Vodorovné čárky vznikají přetečením signálu do sousedních pixelů a určují vlastně, jak moc jasný objekt to je. Merkur (asi 2 mag) se začne pomalu dostávat ze záři Slunce. Zatím je k němu moc blízko a je velmi slabý, ale za týden jej spatříme lépe už i za svítání na ranní obloze.
Jupiterovy měsíce (časy v SELČ):
neděle 25. 9. 22:24 zač. přechodu stínu Io, 22:26 zač. přechodu Io
pondělí 26. 9. 0:38 konec přechodu stínu Io, 0:40 konec přechodu Io
pondělí 26. 9. 21:56 konec zatmění Io
sobota 1. 10. 19:42 zákryt Ganymedu Jupiterem, 22:54 konec zatmění Ganymedu
neděle 2. 10. 0:32 zač. přechodu Europy, 0:46 zač. přechodu stínu Europy
neděle 2. 10. 3:00 zákryt Io Jupiterem, 3:06 konec přechodu Europy, 3:26 konec stínu Europy
Velká červená skvrna (GRS) prochází středem kotoučku Jupiteru
25. 9. ve 21:00, 27. 9. ve 2:45 a 22:35, 30. 9. v 0:15 a ve 20:05, 2. 10. v 1:50 a ve 21:45 (vše v SELČ).

Zodiakálne svetlo s vychádzajúcim Mesiacom Autor: Tadeáš Valent
Zodiakálne svetlo s vychádzajúcim Mesiacom
Autor: Tadeáš Valent

Na ranní obloze můžeme pozorovat kužel zvířetníkového světla. Na prachu v rovině drah planet se rozptyluje sluneční záření, což je nejlépe patrné před svítáním, protože ekliptika svírá velký úhel s obzorem.

Slunce CA-k Autor: Jiří Spilka
Slunce CA-k
Autor: Jiří Spilka
Aktivita Slunce se zvýšila. Objevilo se hodně nových skvrn. Došlo i k erupcím. Nové skvrny a zvýšená aktivita se objevily především ze čtvrtka na pátek. Pohled na skvrny nabízí také aktuální snímek SDO.

V noci z pondělí na úterý 26./27. 10. narazí do planetky Dimorphos sonda DART. Jedná se tak vlastně o test planetární ochrany. Kdyby někdy k Zemi mířila planetka a hrozila srážka s námi, jednou z metod je narazit do ní včas předem a postupně ji odklonit z kolizního kurzu. V přímém přenosu Hvězdárny a planetária Brno to okomentují známí odborníci na kosmonautiku.

Kosmonautika

NASA musela ustoupit ze svých plánů na pokus o start SLS z důvodu průchodu bouře Ian přes Floridu. Raketa byla nicméně kryogenicky otestována a vypadá to, že jsou schopni ji plnit kapalným vodíkem. Další možné termíny budou oznámeny, ale měly by připadat na začátek října.

V neděli 25. září zřejmě padl rekord, kdy v odstupu téměř jedné hodiny odstartovaly tři různé rakety. Nejprve v 0:25 odstartovala z Kalifornie z rampy SLC-6 na kosmodromu Vandenberg nosná raketa Delta IV Heavy s misí NROL-91. Nákladem byla špionážní družice KH-11 páté generace (družice obdobná HST). Pro Deltu IV Heavy šlo o poslední start z Kalifornie a už nás čekají jen dvy z Floridy. V 0:55 odstartovala v Číně raketa KZ-1A. Vynesla technologickou družici Shiyan 14 a Shiyan 15 pro pozorování Země. Nakonec v 1:32 odstartoval Falcon 9 z rampy SLC-40 na Floridě a vynesl 52 družic Starlink.

Výročí

27. září 2007 (15 let) odstartovala sonda DAWN. Její velmi úspěšná mise nám pomohla do detailu poznat dvě velká tělesa z pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Nejprve byla zkoumána Vesta a poté zakotvila na oběžné dráze kolem Ceres, kde je doposud.

29. září 1962 (60 let) byl vypuštěn první kanadský satelit Alouette 1. Ačkoli byl vypuštěn z americké základny Vandenberg v Kalifornii, šlo o první satelit vyrobený mimo území USA nebo SSSR. Byl určen k výzkumu ionosféry a pracoval po dobu deseti let, než byl vypnut.

29. září 1977 (45 let) odstartovala sovětská orbitální stanice Saljut 6. Stanice obsahovala dva spojovací uzly, takže se k ní kromě lodí se stálou posádkou mohly připojovat i lodě návštěvní. Tak se na jeho palubu v roce 1978 dostal také československý kosmonaut Vladimír Remek se Sojuzem 28. Úspěšná orbitální stanice několikrát překonala svoji plánovanou životnost a do atmosféry byla navedena v roce 1982.

Výhled na příští týden 

  • výročí: první úspěšný let A4/V2
  • výročí: Mercury-Atlas 8, Wally Schirra
  • výročí: Sputnik 1
  • výročí: Robert Goddard
  • výročí: ESO, vznik
  • výročí: Don Machholz

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v září ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.
Czsky.cz – web pro pozorovatele oblohy
Přehled viditelnosti těles a vybraných objektů (z Milevska).




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden, Dawn, Alouette 1, Saljut 6


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »