Únava souvisí s narušeným mitochondriálním zdravím

Co jsou to mitochondrie a jakým způsobem ovlivňují hladinu energie? A proč s nimi úzce souvisí jídelníček, fyzická aktivita i kvalitní spánek?

Poslední dobou vás všechno neuvěřitelně vyčerpává? Jistě se to neděje pro nic za nic. Běžnými příčinami (1) únavy bývá chronický stres, narušená činnost štítné žlázy, dehydratace, spánková deprivace, anémie nebo paradoxně kofein, respektive jeho nadměrná konzumace. Ovšem pozor, v pozadí energetické krize může stát i podlomené mitochondriální zdraví.

Zdroj vitality, o kterém se moc nemluví

Mitochondrie (2). Tento pojem vám nic neříká? Ačkoli to budí dojem, že jde o nějaký druh škodlivých bakterií, není to tak. Jedná se o membránové organely, které přeměnou glukózy produkují energii. Tu náš těžce pracující a vytížený buněčný aparát využívá k fungování i k provozu tělesných procesů. Mitochondrie, jež nám ve své podstatě dobíjejí baterky, tedy musejí být v kondici, jinak se dostavuje únava. Co se pro jejich pohodu dá udělat?

Pozor na zpracované potraviny

Jídelníček ovlivňuje celou řadu věcí. Jaký je ten váš? Poznatky studie (3) zveřejněné v magazínu Science Advances informují o tom, že častá konzumace zpracovaných potravin nejenže podporuje záněty, stresuje i mitochondrie, kterým podstatně zhoršuje funkce. Jen tak pro připomenutí – mezi průmyslově zpracované potraviny patří například mražená pizza, sladkosti, balené pečivo, instantní nudle, kupované pomazánky, bramborové chipsy, sycené a slazené nápoje nebo uzeniny. Jak často tohle jíte? Kromě stravování je třeba změnit i ještě něco jiného.

Pohyb jako alfa i omega pohody

Pravidelný pohyb představuje další způsob, jak dát mitochondriím trochu lásky. Výzkum (4) publikovaný v časopise Sports Medicine and Health Science prokázal, že fyzická aktivita spouští proces známý jako mitochondriální biogeneze, čímž se zvyšuje i hladina energie. Na mitochondriální zdraví má příznivý vliv i dostatek spánku (5), což vyplynulo z jisté dánské studie.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC181235/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9896/, (3) www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abe4841?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (4 www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666337619300083?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (5) www.sciencenordic.com/body-denmark-dna/how-poor-sleep-affects-your-body/1424886?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat