Výcvik, 26. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Po letních prázdninách se všichni vracíme zpět do zajetých kolejí a každodenních aktivit. Děti se vrací do škol a lidé do svých kanceláří. A co naši psi? I ti by se měli vrátit k rituálům, které jsme jim vytvořili. Jak začít s pejskem opět trénovat a cvičit, aby zvládnul být sám, radí Martina Štěpánková, úspěšná česká reprezentantka v mushingu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pomalu z letního režimu

Aby soužití člověka a psa probíhalo co nejlépe, základní a klíčovou vlastností je naučit psa poslušnosti. I to by se ale mělo neustále prohlubovat a neopomínat. „Pokud jste o prázdninách zavedli uvolněnější režim nejen u svých dětí, ale i u psů, určitě se zaměřte na opětovné dodržování pravidel dostatečně dlouho předtím, než budete po psovi opět vyžadovat naprostou poslušnost,“ radí Martina Štěpánková.

O prázdninách jsme častěji s pejsky doma, můžeme se jim více věnovat, takže je jasné, že návrat zpět do režimu by mohl způsobit určité problémy. „S koncem léta většinou končí i dovolené, a proto bychom neměli na nic čekat a pejsky opět navykat na disciplínu a na fakt, že budete opět muset odejít do kanceláře, zatímco oni by měli zůstat sami doma a odpočívat,“ dodává Štěpánková.

Opakovat, opakovat, opakovat

Nejdůležitější v tréninku psa je trpělivost a vytrvalost. Dále je také potřeba, abyste si s pejskem rozuměli a uměli ho dobře „přečíst“. Například, když dává signál, že je unavený, měli bychom s tréninkem přestat. Nebo naopak, když neposlouchá, nemusí to nutně znamenat, že poslouchat prostě nechce. Jeho nepozornost může být způsobena například prostředím, potřebou seznamovat se s dalšími psy, nutkáním jít čůrat a podobně.

„Vzhledem k tomu, že se svými psy jezdím na závody, kde je i hodně dalších psů, je potřeba, aby mě stoprocentně poslouchali. Mezi nejdůležitější povely, které by měl pes ovládat, je rozhodně „Ke mně“, „Sedni“ a „Zůstaň“. Alespoň v našem případě,“ vysvětluje Martina Štěpánková a pokračuje: „Při výcviku je proto důležitá důslednost a dodržování určitých pravidel – motivace, bezpečnost, vzájemné pochopení a práce v týmu. Pokud to váš pes pochopí, máte vyhráno a cvičení povelů může být pro vás i pro něj zábava.“

Pozor na výživu

Nejde jen o pamlsky, kterými pejska odměňujete nebo motivujete k výcviku či plnění nejrůznějších úkolů a triků. Aby pejsek dobře prospíval, je velice důležité vybrat i správné krmivo, které bude obsahovat všechny důležité živiny, vitaminy a minerální látky. Martina Štěpánková o stravě svých psů přemýšlí celostně a velmi poctivě zkoumá složení granulí.

Zapojte celou rodinu

„Je pro mě naprosto zásadní, že mě rodina podporuje a pomáhá mi s péči a občas i tréninkem psů. Díky jejich podpoře jsem měla to štěstí dosáhnout velkých úspěchů s mojí psí smečkou. Bereme je všichni jako součást rodiny,“ říká Martina Štěpánková a dodává: „Navíc pro děti je péče o psa skvělou příležitostí, jak se naučit zodpovědnosti, ale i lásce a přístupu ke zvířatům.“

Štítky: výcvik psa

Autor článku: Andrea Veselá