Finsko v pátek oznámilo, že blokuje všechny pozemní hraniční přechody s Ruskem ve chvíli, kdy se tisíce mladých mužů vojenského věku snaží opustit zemi v obavách, že budou odvedeni do války a posláni na frontovou linii na Ukrajině. (Foto: Flickr)

Finská vláda uvedla, že v příštích dnech „výrazně omezí“ počet ruských „turistů“, kterým bude umožněno překročit hranice, a popsala také obavy, že příliš velký příliv Rusů způsobí „vážné poškození mezinárodního postavení Finska“.

Hraniční přechod Vaalimaa ve finském Virolahti, Lehtikuva prostřednictvím agentury AP.

FT popisuje: „Pod tlakem finské veřejnosti, která se silně vyslovila pro zákaz, i pravicové opozice finská středolevicová vláda v pátek večer oznámila, že v příštích dnech zabrání ruským turistům překračovat hranice.“

Prezident Sauli Niinistö to řekl veřejnoprávní televizi Yle. „Snahou a cílem je výrazně snížit počet lidí přijíždějících do Finska z Ruska.“

Zajímavé je, že se tak stalo poté, co Finsko odolalo tlaku tří pobaltských států Estonska, Lotyšska a Litvy – a také Polska – na zavedení plošného zákazu cestování pro všechny Rusy.

Nový zákaz na rusko-finských hranicích znamená, že finské úřady budou v podstatě odmítat i platně vydaná víza, která dříve udělilo Finsko a další evropské země, jak vyplývá z pátečního prohlášení ministra zahraničí Pekky Haavista.

Krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin vydal tento týden mobilizační rozkaz, se objevily fámy, které podnítily zprávy o 35 km dlouhé frontě na finské hranici pocházející z ruské strany. Ačkoli skutečně došlo k nárůstu hraničního provozu, byly tyto zprávy později vyvráceny.

Mezitím se Helsinky nyní dostávají pod další tlak ostatních členů EU, aby zavedly úplný zákaz cestování do Ruska, jak to učinily některé jiné státy, zejména v Pobaltí.

* * *

Mezitím nadále prosakují chaotické scény v ruských odvodních kancelářích – „hrací doba skončila“…

Translated with DeepL