Zahlavi

Vnímejte všemi smysly. Přijďte na Noc vědců, která se koná už tento pátek

27. 09. 2022

Nestačí se jen dívat a poslouchat. Zapojte také čich, chuť a hmat a objevte nové zážitky spojené s vědou tak trochu jinak. Tento pátek 30. září se uskuteční další ročník oblíbené celoevropské akce Noc vědců 2022. Jako tradičně se účastní i badatelé a popularizátoři vědy z pracovišť Akademie věd ČR. Zkuste například, jak voní bouřka, jak chutnají řasy nebo si zahrajte laserové šachy.

Tradice Noci vědců sahá do roku 2005. Cílem je ukázat, že je věda nejen důležitá, ale také fascinující a zábavná. Letošní téma zní Všemi smysly. Program, na kterém se podílejí vědecké a výzkumné instituce, univerzity, školy, science centra či hvězdárny a planetária, je koncipován takříkajíc pro každého. Z více než stovky míst po celé České republice si vyberou studenti, dospělí i rodiny s dětmi. Z Akademie věd ČR se tentokrát zapojí skoro dvě desítky pracovišť, a to z Prahy, Brna, Českých Budějovic, Třeboně a Dolních Břežan, ale také z Drásova nebo Liběchova.

Po dvouleté covidové pauze, kdy byl program přesměrován do online světa, budou návštěvníci opět moci zakusit všechny zážitky na vlastní kůži. Přístupná budou místa, kam se obvykle běžný člověk nedostane, na zájemce čekají přednášky, workshopy, soutěže, únikové hry, divadelní nebo taneční představení, filmové projekce, ochutnávky i vědecké show. To vše zdarma. Na některé akce je ovšem nezbytná včasná registrace.


V Galerii Věda a umění lze navštívit výstavu Československo v Orientu, Orient v Československu.

Jak voní bouřka?
V Praze mohou návštěvníci například zavítat do hlavní budovy Akademie věd ČR na Národní třídě. Poznají, jak voní bouřka a dozvědí se, proč nás ohrožují extrémní teploty anebo jak zašifrovat zprávu. Připraveno je také taneční vystoupení a interaktivní divadelní performance o zrodu parfémů. Galerie Věda a umění zve na výstavu Československo v Orientu, Orient v Československu.

Kdo se vydá od hlavního města směrem na jih, může si udělat zastávku v Dolních Břežanech, kde sídlí laserová centra HiLASE a ELI. Místní výzkumníci připravili celou plejádu atrakcí spojených – jak jinak – s lasery. Návštěvníci si mohou zahrát laserové šachy, ztratit se v laserovém bludišti nebo se prostřednictvím virtuální reality stát vědcem.


Laserová centra HiLASE a ELI, která v Dolních Břežanech provozuje Fyzikální ústav AV ČR, si přichystala bohatý program spojený s tematikou laserů.

Pitva švába v Budějovicích
Ještě jižněji, v Třeboni, si centrum ALGATECH připravilo ochutnávku řas a sinic. Není třeba se ničeho bát, chlorela a spirulina jsou pro konzumaci naprosto bezpečné, užívají se totiž jako zdraví prospěšné potravinové doplňky. Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích chystá pitvu švába, interaktivní ukázky smyslových orgánů živočichů pod mikroskopem a také „slepou místnost“, jejíž návštěva zbystří hmat, čich a sluch.

V Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR v Liběchově na zvídavé návštěvníky čekají liběchovská miniprasátka, která vědcům „pomáhají“ s výzkumem léčby slepoty a hluchoty. Připravena je i rodinná hra a virtuální realita. Brněnský Ústav fyziky materiálů AV ČR chystá pátrací hru pro děti i dospělé, ve které se stanou špiony. V Biofyzikálním ústavu AV ČR si zájemci mohou vyzkoušet, jak funguje 3D tisk. Nedaleko od moravské metropole, na pracovišti v Drásově, předvedou badatelé z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, jak se využívají řasy v kosmetice, jako doplňky stravy nebo mikročističky odpadních vod.

Pokud vás zaujal výběr z chystaných akcí, podívejte se na kompletní program, který najdete na https://www.nocvedcu.cz/organizace/akademie-ved-ceske-republiky.

Text: Markéta Wernerová, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Foto: Jana Plavec, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR, Fyzikální ústav AV ČR

Licence Creative Commons  Text a fotografie jsou uvolněny pod svobodnou licencí Creative Commons.

Přečtěte si také