Bankovní a finanční společnosti v Londýně pečlivě studují a aktualizují pohotovostní plány dodávek elektřiny, aby ochránily sebe i své zákazníky pro případ, že by Velkou Británii v zimě postihl výpadek proudu. (Foto: Facebook)

Některé banky diskutují o tom, že by opět podpořily politiku práce z domova z předchozích výluk Covid nebo využití externích pracovišť, uvedli pro agenturu Bloomberg zástupci profesní asociace UK Finance, která jednání koordinuje.

Velká Británie a zbytek Evropy se připravují na možné výpadky elektřiny v letošní zimě, zejména pokud bude počasí chladnější než obvykle a sítě budou zatíženy nedostatkem plynu a elektřiny. Vlády v Evropě žádají obyvatele, aby šetřili energií a vyhnuli se tak rozsáhlým výpadkům.

V londýnské City věnují banky zvýšenou pozornost plánům na záložní dodávky energie pro případ výpadku.

„Není cítit žádná panika, jen se všichni ujišťují, že mají vše připraveno,“ řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg Andrew Rogan, ředitel oddělení provozní odolnosti ve společnosti UK Finance.

Letos v létě se Londýn jen těsně vyhnul výpadku elektřiny ve východní části města na konci července. Zatímco se Londýn a velká část Spojeného království vzpamatovávaly z nejteplejšího dne, jaký byl v Británii zaznamenán, vysoká poptávka po elektřině a úzké hrdlo v rozvodné síti způsobily, že některé části východního Londýna se ocitly na pokraji blackoutu. Velké Británii se však podařilo zabránit výpadku elektřiny v Londýně tím, že nakoupila více elektřiny z Belgie za závratnou cenu 11 812 dolarů (9 724 Kč) za megawatthodinu (MWh), která byla o více než 5 000 % vyšší než obvyklá cena.

Mimo Velkou Británii se banky v celé Evropě připravují na příděly energie a možné výpadky proudu v letošní zimě tím, že připravují záložní generátory, aby v případě zhoršení energetické krize nenechaly bankovní transakce a bankomaty ve tmě, uvedly zdroje obeznámené s plány začátkem tohoto měsíce pro agenturu Reuters. Zatímco vlády v Evropě vyzývají k dobrovolnému šetření plynem a elektřinou a dokonce zvažují příděly, banky se také připravují na náročnou zimu. Bankovní systém je pro Evropu a její ekonomiku příliš důležitý na to, aby ho výpadky proudu mohly ovlivnit.

Zdroj: oilprice.com