Quantcast

Třetí nový pražský vysílač multiplexu 24 v provozu

| Tisk

Dnes ráno 26.9.2022 byl uveden do provozu nový vysílač na území hlavního města, který má za úkol zlepšit pokrytí území signálem celoplošného DVB-T2 multiplexu 24.

Společnost Digital Broadcasting začala dnes 26.9.2022 ve dvě hodiny ráno vysílat v pořadí již ze šestého vysílače v Praze - ze stanoviště Malešická. Vysílač pracuje v jednofrekvenční síti (SFN) spolu s dalšími pěti vysílači v Praze na K42 (642 MHz).


obrázek

▲ Obr č. 1 - Mapa pokrytí DVB-T2 multiplexu vysílači v Praze (foto: Digital Broadcasting)

Začátkem září letošního roku došlo k výraznému posílení pokrytí Prahy a nejbližšího okolí vysílací sítí 24 a to spuštěním vysílačů Praha - Zličín a Praha - City Power (Pankrác) na K42. Aktuálně na 42. kanálu v Praze funguje šest vysílačů. To se ale opět brzy změní.

Provozovatel této sítě postupně snižuje vysílací výkon vysílače Praha - ÚTB (Olšanská) a v pátek 30.9.2022 dojde k úplnému vypnutí tohoto vysílače. Digital Broadcasting bude od října vysílat v Praze z pěti vysílačů:

* Praha - Ládví (20 kW, pol. H)
* Praha - Novodvorská (10 kW, pol. H)
* Praha - Zličín (10 kW, pol. H)


* Praha - City Power (10 kW, pol. V)
* Praha - Malešická (490 W, pol. H)

Nejvýkonnějším vysílačem DVB-T2 multiplexu 24 na území Prahy zůstává stanoviště z Ládví, kde výkon dosahuje 20 kW ERP, naopak nejnižší výkon má nově spuštěná lokalita Malešická (490 W). Ostatní vysílače mají výkon 10 kW ERP.

Všechny pražské vysílače této sítě používají horizontální polarizaci, s výjimkou vysílače City Power, kde je zvolena vertikální polarizace, stejně jako na vypínaném vysílači Praha - ÚTB.

DVB-T2 multiplex 24 šíří programy TV Nova, Nova Fun, Nova Action, Nova Gold, Nova Lady, Relax, Rebel, JOJ Family, CS Mystery, Paramount Network, Sport 5, ABC TV, Šláger Originál, Nickelodeon Ukraine Pluto TV, TV pře anténu, v tomto regionu navíc i Praha TV. Dále síť obsahuje i tři rozhlasové služby Rádio Čas, Rádio Čas Rock a Rádio Dálnice.

redakce





Reklama




Vybrané články