Kellnerová je nadále nejbohatší v Česku, do první pětice v žebříčku se posunul i Babiš

Na špici žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který sestavuje týdeník Euro, je s majetkem za 265 miliard korun opět Renáta Kellnerová, vdova po někdejším většinovém majiteli skupiny PPF Petru Kellnerovi. Týdeník umístil Kellnerovou do čela žebříčku i loni. Stejně jako loni je na druhém místě žebříčku realitní magnát Radovan Vítek. Na třetí místo se posunul majitel finanční skupiny KKCG Karel Komárek. Polepšil si i bývalý premiér Andrej Babiš.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

PPF

PPF | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Majetek Renáty Kellnerové s rodinou činí podle Eura 265 miliard, což je meziročně o 15 miliard více. Vítek na druhém místě se podle týdeníku na Kellnerovou rychle dotahuje. Jeho majetek vzrostl z loňských 98 na 170 miliard. Přispěly k tomu akvizice firem Immofinanz a S IMMO, v nichž získala většinové podíly Vítkova CPI Property Group.

Článek pokračuje pod tabulkou.

HODNOTA MAJETKU 10 NEJBOHATŠÍCH ČECHŮ PODLE ČASOPISU EURO ZA ROK 2022:
Jméno Majetek v Kč Meziroční změna v Kč Hlavní značka
1. Renáta Kellnerová 265 miliard 15 miliard PPF
2. Radovan Vítek 170 miliard 72 miliard CPI
3. Karel Komárek 155 miliard 75 miliard KKCG
4. Daniel Křetínský 94 miliard 11 miliard EPH
5. Andrej Babiš 93 miliard 25 miliard Agrofert
6. Patrik Tkáč 80 miliard 8 miliard EPH
7. Pavel Baudiš 60 miliard 4 miliardy Avast
8. Pavel Tykač 55 miliard 19 miliard Sev.en Energy
9. Ivan Chrenko 52,5 miliard 8,5 miliardy HB Reavis
10. Aleš Zavoral 47 miliard 8 miliard Alza.cz
Zdroj: časopis Euro, 2022

Ještě výraznější nárůst majetku – z 80 na 155 miliard – zaznamenal Komárek, který se tak z loňského čtvrtého místa posunul na třetí. Společnost Allwyn Entertainment z Komárkovy skupiny KKCG se letos oficiálně stala provozovatelem prestižní Národní loterie ve Velké Británii.

Z loňského třetího místa klesl letos na čtvrté majitel Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský. I jeho majetek se ale meziročně zvýšil, a to o 11 miliard korun na 94 miliard.

Babišův posun

Do první pětice nejbohatších se dostal bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Babiš. Dříve Babiš přímo vlastnil holding Agrofert, který v roce 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Ve srovnání s loňskem si Babiš o jednu příčku polepšil, když zaznamenal nárůst majetku z 68 na 93 miliard.

,Hranice zastropování cen energií dává každému jistotu, že zvládne zimu.‘ Přečtěte si projev premiéra

Číst článek

Agrofertu podle Eura pomohlo zlepšení hospodářských výsledků i to, že po letech stabilizace začal znovu expandovat. Holding v červnu oznámil, že podal závaznou nabídku na akvizici dusíkové divize rakouské chemičky Borealis za téměř 20 miliard korun.

Naprostá většina ze 105 nejbohatších Čechů a Slováků si podle žebříčku Eura, který týdeník zveřejnil v pondělí, meziročně polepšila. V součtu všichni k letošku zbohatli o 395 miliard korun, tedy o 23 procent, a jejich majetek dohromady činí zhruba 2,1 bilionu korun. Pomohlo jim podle týdeníku oživení ekonomiky po ukončení omezení kvůli pandemii nemoci covid-19, ale také úspěšné investice a expanze v zahraničí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme