Jaroš ke kritické noci Soukalové v Alpách: Pomáhají ruská kamna, prostě musíte přežít

Velká zpověď Gabriely Soukalové

Celkem 20 hodin nebylo o bývalé biatlonistce a nyní moderátorce CNN Prima NEWS Gabriele Soukalové slyšet. Ztratila se při středeční vyjížďce na kole v italských Alpách a musela nevybavená strávit noc uprostřed přírody v mrazivých teplotách. Bohaté zkušenosti s drsnými podmínkami má český horolezec Radek Jaroš, který promluvil o tom, co dělat, když se někdo ztratí podobně jako trojnásobná olympijská medailistka.

Odpolední projížďka poblíž italského městečka Livigno se pořádně protáhla. Gabriela Soukalová se měla jen na pár hodin vzdálit od svého přítele Miloše Kadeřábka a dcery Isabely. Ovšem komplikace na cestě a následně také vybitý mobil při neustálém využívání GPS pro nalezení alternativní trasy ji přes noc uvěznily v Alpách ve výšce dva a půl tisíce metrů nad mořem. Sama později popsala, že přepnula do režimu přežití.

Druhý den kolem poledne se českou biatlonovou ikonu podařilo italským záchranářům zalarmovaným Kadeřábkem vypátrat. Byla v pořádku, jen prochladlá. Slavný tuzemský horolezec Radek Jaroš, který zdolal všech 14 světových osmitisícovek, přiznává, že příliš nerozumí tomu, jak se mohlo něco podobného Soukalové přihodit. Ale zároveň přidává rady, co udělat, aby noc nedobrovolně strávená v horách dopadla podobně šťastně jako v případě moderátorky CNN Prima NEWS.

„Člověk by měl samozřejmě udělat všechno pro to, aby takováto situace nenastala, ale když už má tu smůlu, moc variant nezbývá. Prostě tu noc musíte přežít,“ popsal pro Blesk.cz. „Základ je obléct se do všeho, co člověk u sebe má. Teď už je celkem chladno, určitě se musela obléct dobře už na samotnou vyjížďku, a mít s sebou něco na přioblečení na jízdu z kopce nebo po hřebeni,“ pokračoval.

K „přespávání“ venku poznamenal, že v takovou chvíli je třeba brát vše, co je po ruce. „Skalní převis, aby na vás nefoukalo, husté stromy nad vámi jako aspoň nějaká ochrana před deštěm, krmelec se senem, do kterého se zavrtáte,“ řekl Jaroš. Prý jde při čekání na ráno o krušný zážitek, ale v tomto počasí nejde o život ohrožující záležitost.

Podle horolezce pomáhá ke zmírnění nouze jednoduchý recept. „Holt si podupu, zacvičím si, dřepuji. Ruská kamna, jak se říká. Když je člověk v takové nepohodě, stejně neusne tvrdým spánkem.“

Soukalová podotkla, že nespala vůbec. Jinak se ale zmíněnými Jarošovými „triky“ řídila. „Našla jsem si místo v závětří a vylezla kvůli zvěři výš nad břeh. Snažila jsem se i cvičit, abych neztrácela tělesnou teplotu a byla schopná v tom mrazu přežít.“

Tagy: