Zdroj: Playground, Unsplash

Getty Images bojuje s obrázky vytvořenými umělou inteligencí

Ve fotobance Getty Images nenajdete žádné fotografie, které vytvořila umělá inteligence. Platforma je totiž zakázala, aby předešla případným problémům ohledně vlastnických práv.

Služba Getty Images, která poskytuje snímky a ilustrace, zakázala obrázky vygenerované umělou inteligencí jako je DALL-E, Midjourney nebo Craiyon. O rozhodnutí se rozhovořil šéf firmy Craig Peters pro server The Verge. Hlavním důvodem k tomuto kroku jsou nejasná autorská práva takových obrázků a případné problémy, které poskytováním a využíváním mohou vzniknout. Opatření se však netýká ilustrací a dalších digitálních děl, jejichž autorem je člověk.

Autoři ilustrací se nemusejí bát, že by Getty Images zakázalo i jejich tvorbu.
Děl, která autoři vytvořili v 3D editoru, se zákaz nedotkne, nicméně s dostatkem instrukcí dokáže vygenerovat podobný obraz i umělá inteligence. Zdroj: Mo, Unsplash

Peters nezmiňuje, jestli už se do takového sporu společnost dostala, ale dodává, že chtějí především ochránit své zákazníky. Případné potíže by totiž mohly poškodit nejenom fotobanku, ale také toho, kdo dílo stáhnul a využil.

Jeden z problémů spočívá v tom, že se generátory učí z obrázků dostupných na internetu. Ty mají vlastníka a podléhají autorským právům. Spadají sem třeba fotobanky, jako právě Getty Images nebo zpravodajské servery. Umělá inteligence navíc dokáže poměrně dobře napodobit i charakteristický styl umělců.

„Existují skutečné obavy ohledně vlastnictví k výstupům z těchto modelů a neřešené otázky ohledně práv k snímkům a jejich metadata nebo osoby obsažené na těchto snímcích,“ řekl Peters pro The Verge.

Samotní tvůrci obrazových generátorů v tom ale zjevně takový problém nevidí. Technologie ani využití obrázků koneckonců neodporuje zákonům.

Pokud začnou lidé a firmy díla vytvořená umělou inteligencí více využívat, možná bude nutné, aby zákonodárci s právní úpravou přišli. Fotobanky totiž zatím nemají účinný nástroj, jak s tímto problémem bojovat.

Zdroj: The Verge, OpenAI, Midjourney