Abacken IKEA
Zdroj: IKEA

Speciální tryska na baterii dokáže ušetřit až 95 procent vody

Nábytkářský řetězec Ikea zařadil do nabídky trysku na vodovodní baterii, jejíž pomocí snížíte spotřebu vody.

V posledních letech rostou obavy z globálního nedostatku vody a aktuálně i z rapidního růstu cen energií. Lidé proto logicky hledají způsoby, jak na spotřebě co nejvíce ušetřit. IKEA nově nabízí levné a efektivní řešení, jak šetřit vodou a ve výsledku také energií potřebnou k ohřevu horké vody. Vyrábí trysku ÅBÄCKEN, která snižuje vodní průtok.

Malá černá tryska se ručně šroubuje na koupelnovou baterii. Má dva režimy, mezi kterými můžete přepínat – mlhu a sprej. V režimu spreje tryska sníží průtok na 1,9 litrů vody za minutu, v módu mlhy dokonce na 0,25 litrů za minutu. To je velký rozdíl oproti obyčejným tryskám, které mají průtok zhruba 5,7 litrů za minutu. V tiskové zprávě společnost uvádí, že tryska dokáže ušetřit až 95 procent vody v režimu mlhy a 66 procent vody v režimu spreje.

„Tryska zvyšuje rychlost toku vody tím, že ji protlačuje velmi malými otvory, čímž vytváří drobné kapičky, které očistí vaše ruce nebo zubní kartáček stejně jako běžný kohoutek, ale s menším množstvím vody,“ vysvětluje princip René Marienfeld, produktový inženýr ve společnosti IKEA.

Nábytkářský řetězec se kvůli výrobě trysky spojil se švédskou společností Altered, která měla podobný výrobek patentovaný, a španělským dodavatelem materiálu. Tryska se vyrábí z 40 % recyklovaného plastu, zbytek tvoří především keramické materiály a umělé plasty.

Podobné spořiče vody se na trhu vyskytují už dlouho. IKEA si ale finální podobu trysky nechala patentovat a tvrdí, že díky použitým materiálům dokáže tento výrobek trhu nabídnout za nízkou cenu a zpřístupnit ji tak co největšímu počtu lidí.

Podle informací od výrobce se tryska vejde do většiny standardních koupelnových baterií dostupných na trhu. Pořídíte si ji za 179 korun.

Zdroj: IKEA