Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vítěz voleb ANO chce dál vést radnici se současnými partnery

Nový Jičín |

Komunální volby v Novém Jičíně vyhrálo hnutí ANO, které zahájilo jednání o složení koalice. Oslovilo politické subjekty, se kterými řídilo radnici i poslední čtyři roky.

Boj o hlasy voličů svádělo v Novém Jičíně 9 politických subjektů, zvítězilo hnutí ANO v čele se současným starostou Stanislavem Kopeckým. Získalo téměř 24 procent hlasů, zhruba o čtyři procenta více, než v roce 2018, kdy skončilo těsně druhé za ČSSD. Sociální demokracie nyní obdržela necelých 20 procent a tedy 2. místo, třetího nejlepšího výsledku s více než 16 procenty dosáhla čtyřkoalice Strany zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.

Stanislav Kopecký, lídr ANO 2011: “Je pravdou, že dopředu avizujeme, že nebudeme jednat se stranami, které tři a půl roku proti nám vedly nějakou negativní kampaň. Rádi bychom zachovali ten formát, který fungoval doposud, tedy se Stranou zelených, TOP 09, STAN, nově Piráti a samozřejmě ODS a KDU-ČSL.”
Jiří Klein, lídr Víc pro Nový Jičín s ČSSD: “Trošku jsme zklamáni z toho, že se asi pravděpodobně ve městě moc nezmění. Protože ty výsledky celkem dost kopírují ty výsledky z před čtyř let, akorát, že my jsme tenkrát těsně vyhráli. Předpokládáme, že se koalice bude skládat ze tří seskupení, které jsou na čele, ale samozřejmě můžeme být z toho vynecháni, tak jako minule.”
Ondřej Syrovátka, lídr ZELENÝCH s Piráty, TOP 09 a STAN: “Jsme rádi, že jsme obhájili pět mandátů, které jsme získali před čtyřmi lety. Někdo možná čekal, že budeme mít více, ale když jsem se díval na výsledky v jiných městech tak to považuji za úspěch. Momentálně probíhají nějaká jednání o budoucím složená vládní koalice s tím, že preferujeme strany, se kterými jsme v tuto chvíli na radnici, protože s nimi máme po těchto volbách většinu. Uvidíme, jak tato jednání dopadnou, pokud by nedopadla, tak pak se možná budou rozbíhat nějaká další jednání s dalšími stranami.”
Stanislav Kopecký, lídr ANO 2011: “Prozatím máme nějakou ústní dohodu, protože ta je pro nás závazná, protože my, když si podáváme ruce, tak to znamená více jak podepsaná smlouva. Další jednání nastanou zřejmě v pondělí, chápeme, že některé politické subjekty to mají složitější, protože mají své jednací výbory a jsou složeny z více politických subjektů.”

Z devíti politických subjektů, které ve městě kandidovaly, bude mít v zastupitelstvu své členy osm z nich. ANO 7 zástupců, Víc pro Nový Jičín s ČSSD 6, čtyřkoalice Zelených 5, po 3 ODS a SPD, KDU-ČSL a Je čas na změnu, tedy komunisté, obsadí dvě židle a jednu Projekty pro Nový Jičín.

Sto procent hlasů bylo v Novém Jičíně sečteno po půl jedenácté večer, současně se počítaly i výsledky 1. kola voleb do Senátu, které zde probíhalo.

Renáta Kelnarová, vedoucí odboru správních agend, MěÚ Nový Jičín: “V Novém Jičíně jsme nezaznamenali žádný problém při volbách, odvolilo celkem 41, 4 procent voličů. Oproti předcházejícím volbám odvolilo trochu více, tam v roce 2018 bylo 38, 93 procent voličů, takže došlo k mírnému nárůstu.”

Případná stížnost na průběh nebo výsledek voleb může být k soudu podána do 7. října.

Renáta Kelnarová, vedoucí odboru správních agend, MěÚ Nový Jičín: “Pokud nebude podána žádná stížnost, tak do 15 dnů musí být provedeno ustavující zastupitelstvo. Pokud dojde k nějakému podání žaloby, potom se vždy musí čekat na rozhodnutí soudu a nabytí právní moci a teprve potom se zas počítá ta 15 denní lhůta.”

Současný starosta Stanislav Kopecký se vyjádřil pro co nejdřívější termín ustavujícího zastupitelstva.

Ještě tento týden ale čekají Novojičínské další volby, 30. září a 1. října se koná druhé kolo voleb do Senátu, takže volební místnosti se znovu otevřou v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Hlasovací lístky budou tentokrát pouze ve volební místnosti, vybírat budeme ze dvou kandidátů - postoupili Jaromír Radkovský a Ivana Váňová

Nahlásit chybu


K tématu

Na dotační programy půjde v příštím roce 36 milionů korun

25. září 2023 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé města odsouhlasili částku, kterou v rozpočtu na příští rok podpoří činnost sportovních klubů, kulturních organizací, a také například sociální oblast. Vyčlení na ně téměř 36 milionů korun.

Nový Jičín rozhodl o prodeji 130 tisíc metrů čtverečních pozemků v průmyslové zóně

14. června 2023 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pozemky v novojičínské průmyslové zóně prodá město společnosti CTP. Rozhodli o tom zastupitelé na červnové schůzi. Do městské pokladny poputuje více než 120 milionů korun.

Pozemky v novojičínské průmyslové zóně získá firma CTP

14. června 2023 18:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pozemky v průmyslové zóně prodá město společnosti CTP. Rozhodli o tom zastupitelé na červnové schůzi. Do novojičínské pokladny poputuje více než 120 milionů korun bez daně.


Duha Jeseníky pokračuje v obnově středověké rychty v Karlovicích. Pořádá i víkendovky pro dobrovolníky

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Takzvaná Komenda v Opavě se promění v moderní park pro všechny generace

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

Včera 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

V Kravařích se udusila čtyřletá dívka párkem v rohlíku. Zemřela v nemocnici

Včera 20:20 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Velmi smutná a tragická událost otřásla v minulých dnech obcí Kravaře na Opavsku. V průběhu pauzy na cirkusovém představení zaskočil čtyřleté dívence při jídle párek v rohlíku a začala se dusit. I přes bleskovou pomoc a letecký transport do nemocnice se ji bohužel už nepodařilo zachránit.

Pěstouni z Ostravy se setkali na Horní Bečvě. Na vzdělávacím pobytu zažili i spoustu zábavy

Ostrava může být vzorem pro výborné fungování péče o ohrožené děti, o které se jejich vlastní rodiče nechtějí nebo nemohou starat. Mají totiž vysokou naději, že se dostanou do pěstounských rodin. Město také pro náhradní rodiče pořádá každým rokem víkendové setkání pěstounů, kde se nejen dozvědí důležité informace, ale také zažijí spoustu zábavy.

Senioři z karvinských městských klubů jsou fit. Společně ušli kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou necelých 393 km.

Obžalovaný tvrdí, že kamaráda sekerou zabít nechtěl

Senát Krajského soud v Ostravě začal řešit případ pokusu vraždy, který se měl odehrát před rokem v Třinci. Konflikt mezi dvěma opilými muži se jeden z nich rozhodl ukončit sekerou. U soudu odmítl přijmout nabízených 12 let vězení a tvrdí, že protivníka sekl do hlavy jen jednou.

Studéňáci ve třídění polevili, odpadu je v popelnicích více

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

Hasiči z celého kraje soutěžili ve Frýdku-Místku ve vyprošťování lidí z havarovaných aut

Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku se stalo dějištěm letošního krajského kola soutěže profesionálních i dobrovolných hasičů ve vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Žádná ze soutěžících jednotek předem nevěděla, jak vážně bude zraněna posádka auta.

Ostrava jedná se zájemcem o rekonstrukci mrakodrapu. Podmínkou je dodržet návrh E. Jiřičné

Ostravský mrakodrap na Ostrčilově ulici v centu města by měl být opraven podle návrhu renomované architektky Evy Jiřičné. Je to hlavní podmínka pro zájemce o jeho koupi. V těchto dnech už začínají jednání s se společností, která podala nejvyšší nabídku.

Autobusy začnou na opačné straně Riegrovy zastavovat na podzim

Na území města je přes padesát autobusových zastávek a letos k nim přibude jedna zcela nová. Stavba autobusového zálivu s přístřeškem začala na ulici Riegrova. Hotova bude v září.

Hráči a fanoušci basketbalu oslavili čtvrtstoletí od titulu

Uplynulo čtvrtstoletí od doby, kdy basketbalisté Nového JIčína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policie potřebuje posily, umožnila fyzické testy na zkoušku

Novojičínská policie umožnila zájemcům absolvovat fyzické prověrky na zkoušku. Otestovat svou zdatnosti se tu rozhodlo více než pětadvacet lidí, muži i ženy.

Do školky na Poštovní děti vyrazily v kostýmech a s košťaty

3. května 2024 9:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Dubnové čarodějnice jsou inspirací pro mnoho zábavných akcí a ve velkém si je užívají i děti. V mateřské škole na ulici Poštovní pro ně připravili Čarodějnou stezku. Většina účastníků dorazila v kostýmech.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Vítěz voleb ANO chce dál vést radnici se současnými partnery
Vydáno 26. září 2022 12:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Komunální volby v Novém Jičíně vyhrálo hnutí ANO, které zahájilo jednání o složení koalice. Oslovilo politické subjekty, se kterými řídilo radnici i poslední čtyři roky.

Boj o hlasy voličů svádělo v Novém Jičíně 9 politických subjektů, zvítězilo hnutí ANO v čele se současným starostou Stanislavem Kopeckým. Získalo téměř 24 procent hlasů, zhruba o čtyři procenta více, než v roce 2018, kdy skončilo těsně druhé za ČSSD. Sociální demokracie nyní obdržela necelých 20 procent a tedy 2. místo, třetího nejlepšího výsledku s více než 16 procenty dosáhla čtyřkoalice Strany zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.

Stanislav Kopecký, lídr ANO 2011: “Je pravdou, že dopředu avizujeme, že nebudeme jednat se stranami, které tři a půl roku proti nám vedly nějakou negativní kampaň. Rádi bychom zachovali ten formát, který fungoval doposud, tedy se Stranou zelených, TOP 09, STAN, nově Piráti a samozřejmě ODS a KDU-ČSL.”
Jiří Klein, lídr Víc pro Nový Jičín s ČSSD: “Trošku jsme zklamáni z toho, že se asi pravděpodobně ve městě moc nezmění. Protože ty výsledky celkem dost kopírují ty výsledky z před čtyř let, akorát, že my jsme tenkrát těsně vyhráli. Předpokládáme, že se koalice bude skládat ze tří seskupení, které jsou na čele, ale samozřejmě můžeme být z toho vynecháni, tak jako minule.”
Ondřej Syrovátka, lídr ZELENÝCH s Piráty, TOP 09 a STAN: “Jsme rádi, že jsme obhájili pět mandátů, které jsme získali před čtyřmi lety. Někdo možná čekal, že budeme mít více, ale když jsem se díval na výsledky v jiných městech tak to považuji za úspěch. Momentálně probíhají nějaká jednání o budoucím složená vládní koalice s tím, že preferujeme strany, se kterými jsme v tuto chvíli na radnici, protože s nimi máme po těchto volbách většinu. Uvidíme, jak tato jednání dopadnou, pokud by nedopadla, tak pak se možná budou rozbíhat nějaká další jednání s dalšími stranami.”
Stanislav Kopecký, lídr ANO 2011: “Prozatím máme nějakou ústní dohodu, protože ta je pro nás závazná, protože my, když si podáváme ruce, tak to znamená více jak podepsaná smlouva. Další jednání nastanou zřejmě v pondělí, chápeme, že některé politické subjekty to mají složitější, protože mají své jednací výbory a jsou složeny z více politických subjektů.”

Z devíti politických subjektů, které ve městě kandidovaly, bude mít v zastupitelstvu své členy osm z nich. ANO 7 zástupců, Víc pro Nový Jičín s ČSSD 6, čtyřkoalice Zelených 5, po 3 ODS a SPD, KDU-ČSL a Je čas na změnu, tedy komunisté, obsadí dvě židle a jednu Projekty pro Nový Jičín.

Sto procent hlasů bylo v Novém Jičíně sečteno po půl jedenácté večer, současně se počítaly i výsledky 1. kola voleb do Senátu, které zde probíhalo.

Renáta Kelnarová, vedoucí odboru správních agend, MěÚ Nový Jičín: “V Novém Jičíně jsme nezaznamenali žádný problém při volbách, odvolilo celkem 41, 4 procent voličů. Oproti předcházejícím volbám odvolilo trochu více, tam v roce 2018 bylo 38, 93 procent voličů, takže došlo k mírnému nárůstu.”

Případná stížnost na průběh nebo výsledek voleb může být k soudu podána do 7. října.

Renáta Kelnarová, vedoucí odboru správních agend, MěÚ Nový Jičín: “Pokud nebude podána žádná stížnost, tak do 15 dnů musí být provedeno ustavující zastupitelstvo. Pokud dojde k nějakému podání žaloby, potom se vždy musí čekat na rozhodnutí soudu a nabytí právní moci a teprve potom se zas počítá ta 15 denní lhůta.”

Současný starosta Stanislav Kopecký se vyjádřil pro co nejdřívější termín ustavujícího zastupitelstva.

Ještě tento týden ale čekají Novojičínské další volby, 30. září a 1. října se koná druhé kolo voleb do Senátu, takže volební místnosti se znovu otevřou v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Hlasovací lístky budou tentokrát pouze ve volební místnosti, vybírat budeme ze dvou kandidátů - postoupili Jaromír Radkovský a Ivana Váňová

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000033544/vitez-voleb-ano-chce-dal-vest-radnici-se-soucasnymi-partnery