Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Celostátní soutěže v Pavlovicích se zúčastnily tři desítky psů. Měřili své síly v poslušnosti a obraně

V sobotu se konal 41. ročník celostátní soutěže psů O liberecký pohár – memoriál Josefa Velechovského a Rudolfa Bárty. Proběhl v areálu Kynologického klubu Liberec – Pavlovice. Celkem tři desítky psů soutěžily v různých kategoriích, vítězové na prvních třech místech si odnesli hodnotné ceny.

„Již sedmnáctým rokem byla soutěž i memoriálem Josefa Velechovského a Rudolfa Bárty. Jsou to jedni ze zakládajících členů našeho klubu a poválečné kynologie na Liberecku vůbec. Tímto jim alespoň chceme vzdát čest a dík za to, co zde vybudovali a jak se zasloužili o rozvoj kynologie na Liberecku,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Kolář, ředitel soutěže a předseda kynologického klubu.

Do Pavlovic přijeli psovodi se svými psy z celé České republiky, hlavně pak z Liberecka. Utkali se v pěti soutěžních kategoriích v disciplínách poslušnost a obrana podle Národního a Mezinárodního zkušebního řádu. „Tyto řády určují, z jakých cviků se skládají jednotlivé kategorie,“ vysvětlil Kolář. Rozhodčím soutěže byl Jaroslav Tišl, figuranty na obranách byli Karel Vittiš a Milan Kozák.

Poslušnost i obrana v podání různých plemen

Kynologický klub Liberec – Pavlovice touto akcí podpořil registr dobrovolných psích dárců krve ČERVENÁ TLAPKA.

Nejvíce účastníků bylo zapsáno v kategorii ZZO, která je určena pro nejmladší psy. Nastoupilo celkem 11 soutěžících, psovodi mohli mít své psy na vodítku. V této kategorii se jednalo pouze o poslušnost. Oproti zkušebnímu řádu ji však doplnily různé cviky, jako je nízká kladina, skok vysoký 40 cm, šplh vysoký 160 cm a štěkání u nohy.

V dalších kategoriích už se jednalo o disciplíny poslušnost a obrana. Čtyři mladí psi soutěžili v kategorii ZM, v kategorii ZVV 1 pro zkušenější soutěžili 3 psi a v kategorii ZVV 2 pro nejzkušenější soutěžili 4 psi. V nejvyšší kategorii IGP 3 pak soutěžilo 8 psů. Ta je prováděna podle mezinárodního zkušebního řádu. „Podle této kategorie se pořádá například i mistrovství republiky, ale i mistrovství světa psů,“ dodal Kolář.

Své síly poměřili psi různých plemen. Kromě německých a belgických ovčáků – malinois byli k vidění také psi plemene tervueren, malý knírač, německý špic, border kolie, labradorský retrívr, krátkosrstá kolie, několik kříženců a další.

„Nejlépe umístění závodníci na prvním až třetím místě obdrželi hodnotné ceny od našich sponzorů, kterým patří velký dík, protože bez jejich pomoci by nemohla být akce uspořádána. Dík patří také členům Kynologického klubu Liberec - Pavlovice, kteří se podíleli na organizaci akce,“ uvedl Kolář. Akci podpořil Liberecký kraj a Statutární město Liberec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Baier, Milan Drbohlav

Štítky Liberec, Pavlovice, kynologie, psi, soutěž, pes, Rudolf Bárta, Jiří Kolář, Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celostátní soutěže v Pavlovicích se zúčastnily tři desítky psů. Měřili své síly v poslušnosti a obraně  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.