Project Big odolal. Novou, mimořádně obtížnou cestu v Norsku Ondra zatím nepřelezl

ČTK ČTK
26. 9. 2022 14:08
Novou, mimořádně obtížnou cestu, kterou měl připravenou v norském Flatangeru, Adam Ondra nepřelezl. Když byly nejlepší podmínky pro úspěšný pokus, tak onemocněl. Neuspěl ani jeho soupeř a kamarád Jakob Schubert, který s ním měsíční výpravu na severu Evropy strávil.
Adam Ondra
Adam Ondra | Foto: Petr Pavlíček

Cesta se nachází ve stejné jeskyni jako nejtěžší cesta na světě Silence, kterou Ondra vylezl v roce 2017. Tehdy tím stanovil nový stupeň obtížnosti 9c. "V roce 2013 jsem v levé části jeskyně navrtal podobě obtížný projekt. S Jakobem Schubertem jsme se vydali společně zkoušet tuhle výzvu. To je v našem sportu unikátní, že nezávodíme jen proti sobě," řekl Ondra na dnešní tiskové konferenci.

Díky spolupráci mají větší šanci najít řešení obtížných pasáží. Cesta jim ale tentokrát odolala. "Vrátili jsme se s mírně smíšenými pocity. Oba jsme věděli, že jsme na ni měli, že jsme ji mohli vylézt," přiblížil Ondra. Sám propásl období, které bylo pro úspěšný pokus nejpříznivější. "Onemocněl jsem chřipkou a týden jsem nelezl. Další týden jsem se vracel do formy. Tím jsem nevyužil výjimečných podmínek, kdy dva až tři týdny vůbec nepršelo, skála byla suchá. Pak už pršelo a cesta úplně nevyschla. Na konci jsme oba byli blízko přelezu, ale bohužel se to nepovedlo," vyprávěl.

Obtížnost se určuje až po přelezení, ale předběžně považuje Ondra cestu s pracovním názvem Project Big (Velký projekt) za o něco jednodušší než cestu Silence. Měla by patřit k těžším cestám kategorie 9b+. "Na rozdíl od cesty Silence, která je o jednom těžkém místě, je to o silové vytrvalosti, je tam několik těžkých pasáží za sebou. A ten nejtěžší boulder je až na konci a tam je krok, který nás s Jakobem strhnul. Nedokázali jsme se přes něj dostat," přiblížil.

Linie v levé části jeskyně je postavená spíše na velkých strukturách než malých chytech. "Je to prototyp moderního lezení. Je to daleko víc fyzické, daleko víc silové. V té poslední sekci jsou po oblých chytech kroky extrémně silově náročné pro celé tělo," líčil Ondra, který letos vybojoval na evropském šampionátu v Mnichově kompletní sbírku medailí.

Kdy bude mít další pokus na zdolání této cesty ve Flatangeru, není jasné. Tato norská oblast se nachází až u polárního kruhu, kde už hrozí nepříznivé počasí. "Pokud bude dobré počasí, tak se tam vrátíme. Pokud nebude, tak je lepší zůstat doma a věnovat se skalním projektům v Česku nebo v jižní Evropě," dodal Ondra. Na umělých stěnách chce znovu závodit až na jaře příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy