Psi plemene corgi se po úmrtí královny Alžběty II. prodávají za rekordní částky

foto Pes velšský corgi, 10. září 2022.

Londýn - Lidé, kteří si v Británii chtějí pořídit psa plemene velšský corgi, si nyní výrazně připlatí. Ceny za corgie, které celý život vlastnila zesnulá britská královna Alžběta II., dosahují rekordních výšin, uvedla dnes agentura AFP.

"Nabídkové ceny registrovaných chovatelů corgiů dnes dosáhly nového maxima," uvedl mluvčí britské internetové stránky pro prodej mazlíčků Pets4Homes. Průměrné ceny těchto psů se podle mluvčího za poslední tři dny zdvojnásobily. "V nejnovějších inzerátech se ceny některých corgiů poprvé dostaly nad 2500 liber (přes 69.000 korun).

Stránky také zaznamenaly "desetkrát vyšší počet denních vyhledávání corgiů než ve stejném období minulý týden". Cena těchto "usměvavých" psů i poptávka po nich vzrostly dokonce víc než v období pandemie covidu-19, kdy byl o domácí mazlíčky extrémní zájem.

Corgiů jsou dvě plemena, větší cardigan a menší pembroke, přičemž každé pochází z jiné části Walesu. Tito malí psi s velkýma, špičatýma ušima a protáhlým hřbetem jsou neodmyslitelně spjatí s královnou Alžbětou II., která zemřela 8. září ve věku 96 let.

Panovnice vyšlechtila několik generací corgiů. Upřednostňovala plemeno pembroke, ale chovala také křížence corgiho a jezevčíka či kokršpaněla. Prvního corgiho daroval Alžbětě v roce 1944 k osmnáctinám její otec král Jiří VI., který sám od roku 1933 choval dva corgie. Fenka Susan dokonce s královnou jela i na svatební cestu.

Podle britského chovatelského klubu Kennel Club se od té doby popularita tohoto plemena zvýšila o 56 procent. Výrazně jí také pomohl seriál Koruna o britské královské rodině. Podle organizace se v období od vysílání první série v roce 2017 do roku 2020 počet registrací štěňat plemene corgi pembroke téměř zdvojnásobil.

Královna v době svého úmrtí vlastnila dva corgie, kteří se dokonce svým způsobem zúčastnili jejího pohřbu. Zaměstnanci hradu Windsor, kde se konal smuteční obřad, na nádvoří přivedli psy ve chvíli, kdy na místo přijel pohřební vůz s královninou rakví a procesí s čestnými strážemi. Nyní se o ně postará princ Andrew a jeho bývalá manželka Sarah Fergusonová. Právě Andrew a jeho dcery, princezny Eugenie a Beatrice, dva nejmladší psy královně loni darovali, aby jí pomohli překlenout těžké období po smrti manžela, prince Philipa.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 4°C

Celá předpověď