Havlíčkobrodský půlmaraton aneb: „Jubilejní ročník byl rekordní“. 

Havlíčkobrodský půlmaraton aneb: „Jubilejní ročník byl rekordní“. 

V sobotu 24. září 2022 se uskutečnil 10. Ročník Havlíčkobrodského půlmaratonu. Letos se stal zároveň mistrovstvím ČR UNITOP (Sportovní kluby policie ČR) a Krajským přeborem Vysočiny v této disciplíně, proto se do Brodu sjeli borci prakticky ze všech koutů naší vlasti.

Startérkou a tváří závodu se opět stala mnohonásobná Mistryně ČR a reprezentantka v bězích Moira Stewartová, před vyhlášením výsledků proběhlo vynikající vystoupení sboru ZŠ v Sadech „Oříšek“ a po něm bratra Moiry –Gerrona Stewarta.

Všem nám přálo i počasí, když jsme se po týdenních deštích dočkali slunečného dne, který přinesl rekordní účast i časy. Přesně v devět hodin se mohl chopit startovní pistole ředitel závodu Jiří Brychta a postupně vypustit na trať 12 dětských kategorií na tratě od 100 do 800 metrů. Po něm se role startéra ujal místostarosta Havlíčkova Brodu Zbyněk Stejskal a v 11:00 odstartoval hlavní závod HB Půlmaratonu a po něm závod štafet a Lidový běh.  Celkem se všech závodů zúčastnilo téměř 600 závodníků a společně s jejich doprovodem se v areálu Plovárenské pohybovalo více než 1200 osob. Spolupráce s atletickým oddílem TJ Jiskra Havlíčkův Brod přivedla na start rekordních200 dětí. Velice zábavnou podívanou nabídly firemní a týmové štafety– do závodu nastoupilo 27 většinou čtyřčlenných týmů, zvítězila štafeta Petři ??? za 1:16:09. Do hlavního závodu nastoupilo celkem 178 závodníků. Narostl i počet běžců na městské 5ce, která u nás nese název Lidový běh – celkem 66 nadšenců. Tento závod ovládla Jana Pilařová, která po loňském vítězství na půlmaratónu zvolila kratší trať a zvítězilav čase 19:49, mezi muži byl nejrychlejší Jan Žanda z SK Chotěboř za 19:57

Traťový rekord padl v hlavním závodě, kde si pro celkové vítězství doběhl JaromírHradeckýv čase (1:11:44). Na druhém místě skončil Pavel Tvrdík (1:12:17) a na třetím místě David Vaněk (1:13:01). 

Punc mezinárodních závodů dodala našemu půlmaratónu Svietlana Ilchenko z Ukrajiny, která zvítězila mezi ženami v čase (1:30:01), druhá doběhla Aneta Kotoun za (1:30:08) a třetí příčku brala Simona Tůmová (1:30:25). Na závodech se představili běžci z ČR, Slovenska, Ukrajiny, Skotska, Mongolska a Japonska.

Mistrovství Kraje Vysočina v půlmaratónu ovládl nestárnoucí Leoš Pelouch z SK Chotěboř v čase (1:15:02), za ním skončili domácí borci z TJ Jiskra Havlíčkův Brod druhý Vratislav Libáňský a třetí Petr Šorf

Mistrovství republiky UNITOP ovládl Jan Krajcigr z Havlíčkova Brodu ve výborném čase(1:18:59).

Velké díky patří partnerům akce: MěstuHavlíčkův Brod, společnostem FUTABA CZECH, s.r.o., B:GROUP, ACO, Chládek a Tintěra, a.s., UNITOP, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra, JUST4WEB.CZ, Auto Racek, a.s., Mitoma – rodinné vinařství, REBEL pivovar Havlíčkův Brod, VAK, a.s., Kaufland, Tiskárny HB, Městské lázně NMNM, Šikland a dále všem dobrovolníkům (na zajištění akce se podílelo cca 70osob), kteří skvěle pomáhali na trati, a rovněž všem divákům a fanouškům za výbornou hlasovou podporu. 

Velmi spokojený s účastí byl i manažer pořádajícího spolku SPORT FACTORY TEAM Mgr. Tomáš Nejedlý, který potvrdil, že na příští 11. ročník připraví se svým týmem několik překvapení pro závodníky. Výborná je i mediální prezentace závodu, reportáž se objevila v internetových TV, rádiových vstupech i tištěných médií.

Ředitel závodu Ing. Jiří Brychtaještě dodal, že termín 11. půlmaratonu bude s největší pravděpodobností sobota 17. 9. 2023 a do Havlíčkova Brodu chceme znovu přivést MČR veteránů, Krajského přeboru v půlmaratónu a MČR UNITOP. Náš cíl je přivést ke sportu co nejvíce rodin, a proto se opět můžete těšit i na populární štafety, lidový běh a dětské závody.

Zkrátka chceme naplňovat naše moto: „Děláme sport srdcem“.