Adidas Adizero Adios Pro 3: ďábelská rychlost, andělské pohodlí

Adidas Adizero Adios Pro 3: ďábelská rychlost, andělské pohodlí

Co měli v loňském roce společného vítězové 60 % nejprestižnějších světových maratonů? Odpověď zní: boty. Konkrétně Adidas Adizero Adios Pro 2. Do třetí verze tohoto modelu byla proto vkládána velká očekávání. Jak se tedy v karbonových závodkách Adizero Adios Pro 3 běhá?

Karbonové boty, adidasky nevyjímaje, byly ve svých počátcích vnímány jako „to nejlepší pro rychlý maraton“. Předchůdce testovaného modelu, tedy Adizero Adios Pro 2, se ovšem od této strategie trochu odklonil. Kromě skvělé tlumicí pěny s vysokou energetickou návratností nabídl také velmi agresivní geometrii, díky které se i pro elitní běžce stal top volbou i pro kratší závody – na nohou špičkových běžců jsme ho tak mohli běžně vídat nejen na maratonu, ale i na silniční pětce či desítce.  

To ale na druhou stranu znamenalo určité omezení pro hobíky – uběhnout v Adizero Adios Pro 2 maraton nebylo při řadu z nich úplně snadné. Třetí řada proto znamená do jisté míry návrat k původní myšlence: Je stále velmi rychlá, ale přitom nabízí obrovskou dávku pohodlí, takže ji můžeš bez váhání využít pro jakýkoliv silniční závod.

Energie pro pohyb vpřed

Princip karbonových bot byl již mnohokrát popsán, proto jen stručně. Tyto boty nejsou rychlé díky vlastnímu karbonu, ale především díky pěně v mezipodešvi, která nejenom tlumí došlap, ale především funguje trochu jako pružina, když část dopadová energie využije na podporu následného odrazu. Karbon, který v případě testovaného modelu není ve formě desky, ale jednotlivých oddělených prutů, pak zajistí, že je mezipodešev zcela tuhá, neohebná. Přitom je ale tvarovaná tak, že umožní optimální odraz s využitím celé páky chodidla. A jak tedy funguje model Adizero Adios Pro 3?

Jako tlumicí vrstva zde byla opět použita osvědčená pěna Lightstrike Pro, která je mimořádně povedená. Disponuje opravdu vysokou energetickou návratností, je mohutná a došlap odtlumí opravdu skvěle. Míra pohodlí a ochrany pohybového aparátu je tak nadprůměrná i na dlouhých distancích. 

Stabilita a podpora odrazu

Podešev je širší a stabilnější než dříve. Od závodních bot se obecně nedá očekávat taková úroveň stability jako od tréninkových modelů, v případě adidas Adizero Adios Pro 3 je ale i stabilita na velice slušná, aniž by přitom byla obětována odezva.

Zpočátku trochu budil obavy „výřez“ na vnější straně podešve a mezipodešve, ale ukázalo se, že nepředstavuje žádný problém. Bota totiž chodidlo opravdu krásně navede a umožní mu využít k odrazu opravdu maximální páku – opravdu až po samotný koneček palce, což se na tvých běžeckých časech určitě pozitivně projeví. 

Oproti „dvojce“ byla u „trojky“ vylepšena i podešev – je nejen širší, ale i odolnější, což přispívá ke zmírnění hlavní slabiny karbonových závodek v podobě nízké výdrže. Zvláště to ocení běžci, kteří tento typ obuvi využívají primárně na maraton. Nemůžeme samozřejmě očekávat, že v karbonových závorkách naběháme tisícovku kilometrů jako v tréninkových botách, i v oblasti trvanlivosti byl však tady učiněn značný pokrok.

Vylepšení se dočkal i svršek. U něj je třeba zmínit, že je rovněž dostatečně široký a prostorný, zejména v oblasti příčné klenby a špičky. Kdo se v minulosti adidaskám vyhýbal kvůli užšímu střihu, tady obavy rozhodně mít nemusí. 

Pro elitu i hobíka

Na závěr ještě upřesnění, pro koho je bota určena. Často se totiž můžeš setkat s názorem, že karbonové závodky nemají smysl pro někoho, běhá maratony nad čtyři minuty na kilometr, jenže tyto názory většinou šíří elitní běžci, pro které je cokoliv nad toto tempo klus. A klusat se v těchto botách opravdu moc nedá, ony tě prostě samy od sebe nutí k vyššímu tempu. 

Proto musíš očekávat, že v nich poběžíš rychle, což je samozřejmě věc, pro kterou si je člověk i pořizuje. Ovšem ono „rychle“ je pro každého jiné – pro někoho to klidně může znamenat přes pět minut na kilák, a i při tomto tempu tě tyhle boty podpoří a umožní ti ho udržet delší dobu. Pro někoho, kdo maraton absolvuje „na uběhnutí“, tedy v podstatě klusem, tedy smysl nemají, ale i takovému běžci mohou pomoci k rychlejším časům na pětku či desítku.

Na druhou stranu ale platí, že odmění především dobrou běžeckou techniku, tedy došlap spíše na střední část nohy, optimální náklon trupu a aktivní práci chodidel. Pokud někdo dupe na patu, v běhu „sedí“ a chodidly spíš jen tak plácá o zem, potom pro něj zůstane obrovský potenciál Adizero Adios Pro 3 využit jen omezeně.

 Co uvádí výrobce

adidas Adizero Adios Pro 3

Špičkové závodní boty pro dlouhé silniční běhy. Posunou běžce na vyšší úroveň a umožní jim překonávat osobní rekordy.

Mezipodešev je odpružená pomocí dvou vrstev odolné pěny Lightstrike Pro, která ti zaručí vynikající běžecký zážitek při závodech i trénincích.

V mezipodešvi jsou optimalizované karbonové díly ENERGYRODS 2.0 pro optimální míru tuhosti a návratnosti energie.

Nový lehký textilní svršek je zpevněný tam, kde to nejvíce potřebuješ. Svršek obsahuje minimálně 50% recyklované příze.

Díky prvotřídní přilnavé podešvi z gumy Continental můžeš běhat ve vysokém tempu.

Drop: 6,5 mm (pata: 39,5 mm / špička: 33 mm)

Hmotnost: 230 g

Neutrální došlap

Cena: 6 799 Kč