Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Politolog Valeš o volbách: Vyhrálo ANO, pětikoalice neztratila tolik, Černý Petr pro ČSSD a KSČM

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. září 2022
15:41
Autor: Pavlína Horáková - 
26. září 2022
14:30

Koho je možné považovat za vítěze voleb? Politolog Valeš v rozhovoru pro Blesk považuje za překvapivé, že koalice SPOLU a hlavně ODS ustály nemalý tlak. „Vládní strana to má vždy těžší než opozice, ta situace mohla být pro ODS mnohem horší,“ řekl v pořadu Epicentrum. Přesto členové pětikoalice počítají některé ztráty a za vítěze se dá považovat spíše ANO, míní politolog. Černého Petra pak opět dostaly typické levicové strany.

Přestože se ODS celkem udržela, mnoho vládních stran propadlo. Všechny strany vládní koalice ztratily třetinu zastupitelů oproti situaci před čtyřmi lety. „Slova Víta Rakušana o tom, že to je vlastně vítězství, musíme brát opravdu s rezervou,“ vysvětlil Valeš. KDU-ČSL přišla o 400 mandátů, ODS o 300. „Dokonce i Piráti, kteří v komunále nikdy neměli silnou pozici, přišli téměř o stovku, TOP 09 přišla o 58 mandátů,“ dodal.

Jasným vítězem voleb je podle něj ANO. „Černého Petra si vytáhly ČSSD a KSČM,“ sdělil. Sociální demokraté přišli o 60 % mandátu, komunisté rovnou o 80 %. Témata levice podle něj kromě ANO převzalo i SPD a nezávislá sdružení. Zatímco KSČM nedokáže nabídnout témata mladé generaci, ČSSD dostatečně nepřispěla k sociálním tématům.

„Je otázka vlastně pro levicového voliče, k čemu je sociální demokracie, když je tady mnohem větší hnutí ANO. Levicová strana je vlastně na první pohled naprosto absurdní, když máme myslím, že čtvrtého pátého nejbohatšího člověka jako symbol levicové strany,“ řekl Valeš v Epicentru.

Fialova vláda přitom měla podle Valeše už dávno něco dělat s cenami energií i s vysokou mírou inflace. Ještě pár týdnů před volbami zastropování cen energií kritizovala s tím, že jde o populismus a Babišův recept .

„Pak se objevilo plné Václavské náměstí a týden před volbami vláda najednou otočila,“ připomněl Valeš. Zastropování energií bylo podle něj poněkud účelové, ceny elektřiny přesáhly 1 000 EUR za megawatthodinu už v červenci.

„Ne, to bylo jednoznačně účelové, cenné elektřiny přesáhly těch 1 000 EUR za megawatthodinu už v červenci, dokonce někdy až potom v srpnu, myslím v Německu, ale v červenci to myslím bylo v Francii, tady pořád se o tom hovořilo jako v populistickém kroku, takže to, co podle mě vládu Petra Fialy donutilo, byly jednak ty demonstrace na Václavské náměstí jednak volby a možná také tlak průmyslu, protože, ale to ještě uvidíme, protože vlastně ten balíček podpory průmyslu není pořád jasný a zřejmý, ale prostě vláda si dobře uvědomila, že jestli chce ty volby totálně projet musí něco udělat," uvedl Valeš v Epicentru.

Jaroslav Skrbek ( 27. září 2022 09:18 )

O mých penězích a daních nebudou rozhodovat nějaké finančně ***amotné socky . Když potřebuješ peníze , tak si je půjč , ale na sebe a do roka budeš skákat před exekutory z mostu . Ty inženýre s vumlem .

Pepa69 ( 26. září 2022 21:12 )

Přes 50 procent lidi je spokojených proto asi nešlo k volbám. Nechtějí změnu.

Jaroslav Skrbek ( 26. září 2022 17:48 )

Sebrat Vám peníze a soc . dávky , když neumíte hospodařit a furt řvete státe dej . Jak zpíval K . Kryl Na...t , Na...t !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa