Nepodceňujte preventivní urologické vyšetření pro muže!

Přidat na Seznam.cz

Ani muži by neměli podceňovat prevenci. Zatímco ženy v rámci prevence rakoviny prsu docházejí na mamograf a v pravidelných intervalech prohmatávají své prsy, muži by svou pozornost měly zaměřit na pravidelné kontroly prostaty a varlat. I tyto orgány může postihnout nežádoucí rakovinné bujení. 

Prostata, předstojná žláza velikosti kaštanu leží u hrdla mužského močového měchýře. Jejím středem prochází močová trubice, kudy proudí moč do penisu. Po překročení padesátky tato předstojná žláza často doroste do velikosti jablka a brání tak průtoku moče. V důsledku toho postižený jen někdy moč malé množství, jindy močí hodně často, zvláště v noci. 

Obtížné a bolestivé močení

Další nepříjemnou a trapnou situací je skutečnost, že moč bezděčně odkapává a dostavuje se pocit, že močový měchýř se nikdy úplně nevyprázdní. Obzvláště během dne je močení obtížné až bolestivé. Dobrou zprávou je, že preventivní urologické vyšetření pro muže tento problém dokáže včas odhalit. Včasná diagnostika je však důležitá i u dalších mužských onemocnění včetně rakoviny. 

Prostatitida

Bolestí v podbřišku, zádech, ve varlatech nebo mezi šourkem (váčkem, v němž jsou varlata) a konečníkem se u mladších mužů ohlašuje zánět předstojné žlázy neboli prostatitida. Pacient se necítí dobře, má zvýšenou teplotu a nucení na moč, která bývá kalná, s příměsí krve nebo páchnoucí, je také častější a důraznější. Prostatitidu způsobuje infekce, která se může přenést i sexuálním stykem.

Rakovina prostaty prevence

Ve zvětšené prostatě může také vzniknout zhoubné bujení. I když počáteční symptomy jsou nenápadné, je třeba navštívit lékaře, aby dal běžným způsobem vyšetřit krev a moč, a pokud je to nutné, tak aby zařídil podrobnější vyšetření v nemocnici. 

Jak pečovat o varlata? 

Dalším mužským orgánem vyžadující pravidelnou pozornost jsou varlata. Jejich hlavním úkolem je produkce spermií a mužského pohlavního hormonu testosteronu. Varlata se formují uvnitř břišní dutiny a v blízkosti ledvin již v raných stadiích vývoje plodu. Uvnitř každého z varlat se nacházejí semenonosné tubuly, které produkují spermie a jsou prostřednictvím odvodných cév spojeny s nadvarlaty, v nichž pak nově vzniklé spermie dozrávají. 

Bolest a otok

I varlata může postihnout řada potíží. I velmi drobné poranění může způsobit jejich bolestivost. Nepříjemný je také otok varlat, za nímž může stát například infekční onemocnění orchitida. A varlata v neposlední řadě může postihnout rakovinné bujení. 

Prevence rakoviny varlat

Povzbudiv je, že pokud se rakovina varlat diagnostikuje a léčí v raných stádiích, lze ji zpravidla vyléčit. Odhalíte ji jednoduchou prohlídkou, kterou můžete každý měsíc provádět doma. Varlata si jemně prohmatejte palci a prsty obou rukou. Prohlížejte se hned po teplé koupeli, kdy je kůže uvolněná. Po několika pravidelných prohlídkách už budete vědět, co je vás normální, a všimnete si, když se nějaká odchylka od normálu projeví. 

Kdy se obrátit na lékaře?

Je běžné, že jedno varle je větší než druhé. Měkká bulka, kterou nahmatáte na varleti nahoře a směrem dozadu, je nadvarle, k varleti připevněný kanálek, v němž se shromažďuje sperma. Kontrolujte, zda jsou varlata hladká a bez otoků. Oba by měla mít přibližně stejnou váhu a neměla by být ani tvrdší ani měkčí, než je obvyklé. Pokud objevíte něco neobvyklého, co nejdříve navštivte lékaře. 

Preventivní prohlídky

I když žádné abnormality nezaznamenáte, minimálně jednou do roka je vhodné absolvovat preventivní urologické vyšetření pro muže. Například liberecká klinika Skincare se během něj zaměřuje na onemocnění močového ústrojí – ledvin, močového měchýře a mužských pohlavních orgánů. Jejich cílem je včas odhalit karcinom prostaty, varlat i benigní hyperoplazii prostaty (zvětšení). Uvědomte si, že čím dříve je nádor odhalen, tím větší šance je na uzdravení. 

Zdroj informací: https://www.skincareliberec.cz/