Německo přišlo o ledovec. V zemi zbývají už pouze čtyři

Německé ledovce ustupují mnohem rychleji, než vědci ještě nedávno předpokládali. O status ledovce nyní přišla jižní část Schneeferneru v Bavorských Alpách. Neodpovídá už totiž definici „samostatně se pohybující masy ledu“, oznámila v pondělí ve své zprávě Bavorská akademie věd. V zemi nyní zbývají už jen čtyři ledovce, které jsou rovněž ohroženy táním, uvedla agentura DPA.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovec Schneeferner

Ledovec Schneeferner | Zdroj: Profimedia

Ledovec Schneeferner tál během letošního horkého léta ještě rychleji než v předchozích letech. Místy už má sílu ledu pouhé dva metry a v nejsilnějších místech méně než šest metrů, jak ukázalo zářijové měření. Při posledním měření před čtyřmi lety měl ještě sílu přes deset metrů, jeho rozloha se zmenšila zhruba na polovinu – na jeden hektar – a do dvou let nejspíš zcela roztaje, odhadují vědci podle agentury AFP.

Tání ledovce posouvá hranice Švýcarska a Itálie. Doplácí na to i chata, která teď stojí ve dvou zemích

Číst článek

Ledovce jsou podle definice velké masy převážně sněhu, firnu a ledu, které obvykle pomalu sestupují z hor směrem do údolí. Ledovci se nazývají pouze tělesa, která se pohybují samostatně. Většina dnes existujících ledovců vznikla během poslední doby ledové před zhruba 15 000 lety.

V Německu zůstávají čtyři ledovce, jsou jimi severní část Schneeferneru, Höllentalferner, Watzmann a Blaueis.

Loni skupina odborníků zkrátila svou prognózu zbývajícího času existence ledovců z původních 30 let na pouhých deset let, i to už se ale po letošním létě jeví jako zastaralá teorie.

Extrémní tání právě letos zaznamenali glaciologové i v jiných částech Alp. Přispěl k němu vedle vysokých teplot i písek ze Sahary, který v březnu vytvořil na sněhu načervenalou vrstvu. Tmavší povrch absorboval více slunečního záření a led pod ním více roztál, píše DPA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme