Sopka vytvořila v jižním Pacifiku nový ostrov. Brzy může zase zmizet, v minulosti už to tak dopadlo

Sopečné erupce vytvořily nový ostrov spadající pod souostroví Tonga v jižním Pacifiku. Vulkán začal chrlit lávu v sobotu 10. září, nový ostrov se na moři objevil jenom jedenáct hodin poté. Osm hektarů velkou pevninskou masu odhalily satelitní snímky americké NASA. Podle agentury ale může ostrov brzy zmizet.

Tento článek je více než rok starý.

Tonga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vulkán nedaleko souostroví Tonga

Vulkán nedaleko souostroví Tonga | Zdroj: NASA

Vulkán na podmořské hoře Home Reef v Tichém oceánu podle tonžských úřadů nadále chrlí lávu, vypouští plyn a páru a opakovaně vybuchuje. Satelitní snímky americké agentury ukazují, jak se ostrov den ode dne mění a zvětšuje. Objevem se zabývá americký server Miami Herald.

Nový ostrov leží asi padesát metrů nad mořem. Od severu k jihu měří 211 metrů, od východu k západu skoro 220. Jeho rozloha činí necelých 3,5 hektaru.

Erupce podle NASA způsobuje sbližování tektonických desek v blízkosti Tongy a vznik nových ostrovů tak není úplně ojedinělý. Už v minulosti v oblasti vznikly čtyři ostrovy, většinou ale během několika měsíců zmizely pod hladinou moře.

Sopka, která vytvořila baby island, jak ostrov nazval americký server CNN, nepředstavuje větší nebezpečí pro leteckou dopravu ani pro obyvatele nedalekých ostrovů Vav’u a Ha’apai. Místní úřady ale doporučily námořníkům, aby se oblasti až do odvolání vyhnuli.

Oblast novým ostrůvkem je vzdálená zhruba 2 600 kilometrů od Nového Zélandu.

Souostroví Tonga se s následky výbuchu sopky potýkalo například letos v lednu. Erupce byla nejsilnější v moderní historii.

Marcel Faltys Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme