Ministerstvo kultury má mít v roce 2023 rozpočet 18,5 mld. Kč

foto Ilustrační foto - Ministr kultury Martin Baxa.

Praha - Ministerstvo kultury (MK) by mělo v příštím roce hospodařit s rozpočtem 18,498 miliardy korun. Jde o zvýšení proti letošnímu rozpočtu o 21 procent, tedy o 3,3 miliardy korun a o nejvyšší částku, jakou dosud mělo k dispozici. Novinářům to dnes řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Suma zahrnuje také výdaje státu na církve. Návrh státního rozpočtu na příští rok v pondělí schválila vláda.

V návrhu rozpočtu na příští rok, který počátkem září představilo ministerstvo financí, byly přitom výdaje úřadu meziročně sníženy téměř o miliardu z letošních 15,24 miliardy korun na navrhovaných 14,37 miliardy korun. "Přestože jsem si vědom obtížné situace, navrhl jsem vládě České republiky velmi ambiciózní návrh rozpočtu MK na rok 2023 a jsem velmi rád, že vláda naše návrhy akceptovala," řekl dnes Baxa. Výraznou sumou do rozpočtu MK na příští rok přispěly Národní plán obnovy a evropské fondy, z nichž na rozvoj kreativního a kulturního sektoru půjde 2,4 miliardy korun, o 1,9 miliardy Kč více než letos.

Výrazná část je podle ministra určena na provoz příspěvkových organizací, zvýšila se o 663 milionu korun. V příštím rozpočtu je tedy na ně určena suma 6,24 miliardy korun. Zvýšení příspěvku je podle něj nutné vzhledem k narůstajícím cenám energií, což činí 300 milionů korun. A pokryje i zvýšení platů o deset procent, které bylo schváleno, uvedl ministr. Tři desítky příspěvkových organizací zahrnují i největší národní kulturní instituce, jako je Národní divadlo, Národní galerie či Národní muzeum.

Příspěvkovou organizací MK se nedávno stal také pražský Památník ticha, na jeho výstavbu má MK připraveno 300 milionů korun na léta 2023 až 2025. Baxa dnes uvedl, že na roky 2023 až 2026 je připraveno 600 milionů korun na kofinancování koncertního sálu Domu kultury Ostrava.

O 100 milionů korun bude v příštím roce navýšen Program státní podpory profesionálních divadel a stálých symfonických orchestrů a pěveckých sborů, letos v něm po navýšení o 50 milionů je 350 milionů korun. Program Kulturní aktivity, který pokrývá podporu státem nezřizované kultury, bude mít přes 800 milionů korun proti letošním 634 milionům korun.

Na filmové pobídky je podle ministra pro příští rok schválena suma 1,4 miliardy korun, tedy o 600 milionů korun více než letos. "Stejně jako každý rok politici letos o jejich navýšení usilovali, v novele letošního zákona o státním rozpočtu je částka 570 milionů korun, o níž by se letošní suma na pobídky měla navýšit a program se bude moci příští rok znovu otevřít," řekl Baxa.

Památkové programy dostanou příští rok 713 milionů korun, o 141 milionů Kč více než letos. Dva z osmi programů, v nichž majitelé památek žádají o dotace ne jejich obnovu či údržbu, se letos nevyhlásily. Otevřou se až příští rok, podle ministra je to z důvodu nutnosti delší přípravy projektů těch, kdo o ně žádají.

Ministr kultury neuvedl, jak velkou procentuální část na státním rozpočtu návrh rozpočtu jeho resortu činí s odkazem na dlouhodobé snahy mnoha českých vlád vynakládat na kulturu jedno procento. Podle Baxy je současná výše návrhu státního rozpočtu navýšena o stamiliony korun, které by tam za normální situace bez pandemie či nárůstu energií nebyly. Není tak podle něj relevantní procento "na kulturu" počítat. Bez zmíněných navýšení celkového státního rozpočtu by se mu ale podle něj zřejmě schválených 18,5 miliardy korun blížilo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 4°C

Celá předpověď