V Děčíně finišuje celková oprava Nového mostu přes Labe. Omezení pro řidiče by měla skončit v 30. září

27. září 2022 10:19

Rekonstrukce Nového mostu v Děčíně se chýlí ke konci. Stavební firma ještě pokládá poslední úsek asfaltu na nájezdové rampě od hasičské zbrojnice. Ve čtvrtek 29. září by měla předat hotový most Ředitelství silnic a dálnic.

Během oprav se ukázalo, že je mostovka na několika místech ve špatném stavu. Práce se tak prodražily o víc než 15 milionů korun.

„ŘSD jako investor je se zhotovitelem na konci prakticky roční rekonstrukce Nového mostu v Děčíně,“ potvrdil ještě uprostřed staveniště na rampě ze směru od Ústí nad Labem na Liberec mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Na konci týdne už by se měli řidiči po Novém mostě projet v obou směrech. „Veškeré práce ukončíme ve čtvrtek, v pátek do 14 hodin pustíme kompletní provoz,“ slíbil Karel Tax z provozního úseku ŘSD Chomutov.

Podle plánů měl být most hotový už 1. září, kvůli jeho špatnému stavu a kvůli vytrvalému dešti se ale oprava protáhla. Narostla také celková cena, kterou za rekonstrukci ŘSD ve finále zaplatí. „Ta cena se bude dotýkat 100 milionů korun,“ dodává Rýdl.

Celková rekonstrukce mostu by měla stačit an minimálně 20 let

Původně společnost počítala se zhruba 77 miliony korun, pak ale stavební firma objevila větší množství závažného poškození mostu.

„Na severním i jižním mostě bylo více takzvaných kaveren, tedy děr, které bylo nutno vyplnit epoxidem a tak je stabilizovat. Na rampě ve směru k hasičské stanici se těch kaveren vyskytovalo tolik, že by to bylo neefektivní – tam jsme po dohodě as investorem zvolili metodu úplné náhrady částí betonových bloků,“ vysvětlil Ondřej Šuch z firmy Skanska

Podle něj teď už jen dělníci položí finální asfaltový povrch na nájezdu od hasičské zbrojnice, v pátek dopoledne pak bude možné začít s odstraňováním značek, které navádí řidiče na objížďky.

Ředitelství silnic a dálnic chce mít most oboustranně průjezdný už před páteční odpolední špičkou. Celková rekonstrukce by měla Nový most v Děčíně udržet ve výborné kondici na dalších 20 let.

Spustit audio

Související