Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Němci opouštějící církev se odmítají podílet na finanční podpoře nepopulární instituce

Ze světa / pvh / Vlastní zpráva / 27. září 2022 10:51
Němci opouštějící církev se odmítají podílet na finanční podpoře nepopulární instituce

Ilustrační foto: katedrála v Kolíně nad Rýnem
Autor: PxHere / Creative Commons

Mainz, Německo - Katolický internetový portál Katholisch.de ve své zprávě uvedl, že podle regionální ankety, kterou v pondělí 26. září zveřejnila německá rozhlasová stanice SWR (Südwestrundfunk) v německých spolkových zemích Rheinland-Pfalz a Baden-Württemberg, lidé vystupující z církve především odmítají finančně podporovat instituci, s jejíž podobou se neztotožňují. Tento aspekt byl důležitý nebo velmi důležitý pro motivaci skoro 90 % respondentů. Více než 70 % respondentů uvedlo, že vlastní finanční potřeby nebo potíže na jejich rozhodnutí neměly vliv. Vysokou roli naopak hrály vnitrocírkevní skandály; u katolíků více než z 90 %, u protestantů ze 70 %. 

Vlastní víry se vystoupení z církve většinou netýká. Zhruba polovina dotázaných nemá k víře hlubší vztah, druhá polovina má za to, že víru lze žít i bez institucionální církve. Čtvrtina dokonce uvádí, že se nadále cítí být plně katolíky nebo evangelíky a že k víře a k církevnímu společenství budou dál vést svoje děti. Dvě třetiny si dovedou představit i návrat v případě, že se poměry v církvi výrazně změní; například co do rovností pohlaví, důslednějšího postupu vůči zneužívání či přizpůsobení církve současné době. 

Ankety se zúčastnily 864 osoby, které byly osloveny na dvaceti matričních úřadech, u nichž se v Německu podává žádost o výstup z církve (z čehož pak vyplývá i zastavení plateb církevní daně). Anketa probíhala mezi 1. dubnem a 31. srpnem 2022. Oslovení dostali leták s odkazem na webové stránky, na nichž mohli elektronicky vyplnit anonymní dotazník. 60 % respondentů tvořili bývalí katolíci.

Anketa není reprezentativní a má pouze informativní charakter. Skutečnosti z ní vyplývající lze nicméně tušit už delší dobu. Německé církve se dlouhodobě potýkají s úbytkem svých členů. Významnou vlnu výstupů inicioval skandál "rozmařilého biskupa" Tebartz van Elsta v roce 2014 v Limburku, další vlna následovala roku 2018 a zdá se, že ještě nekončí. Neochota podporovat církevní instituce se tak pro některé stává otázkou svědomí. 

Úbytek aktivních věřících je patrný i v Česku; vzhledem k dobrovolnému financování církví a absenci církevní daně však nelze stejné postupy k získání poznatků uplatnit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)