Výsledky obecních voleb byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů

foto Ilustrační foto - Volební štáb Praha Sobě. 24. září 2022, Praha.

Praha - Výsledky voleb do zastupitelstev obcí, které se konaly o víkendu, byly dnes vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Současně se v ní objevily výsledky prvního kola senátních voleb ze tří obvodů, kde si lidé vybrali člena horní komory už v prvním kole. Od středy 28. září do pátku 7. října se pak lidé budou moci obrátit na správní soudy se stížnostmi na průběh voleb či zpochybnit zvolení některého z kandidátů.

Stížnosti týkající se komunálních voleb je třeba směřovat krajským správním soudům, podání k senátním volbám bude přijímat Nejvyšší správní soud. V případě 24 senátních obvodů, kde se o senátorovi rozhodne až ve druhém kole koncem tohoto týdne, bude tato možnost pravděpodobně od 5. do 14. října.

Soudní dohru budou mít zřejmě opět obecní volby v Moldavě na Teplicku. Důvodem je podezření na účelové stěhování voličů ve prospěch jedné ze stran.

Komunální volby jako obvykle vyhráli nezávislí kandidáti a jejich různá místní sdružení, neboť strany o radnice v menších obcích neusilují. Nezávislí kandidáti letos obsadili 47.732 křesel, o 3367 více než v obecních volbách před čtyřmi lety. Ze stran si prvenství přes ztrátu čtyř stovek mandátů udrželi lidovci před ODS, Třetí byla hnutí STAN a SLK. O část zastupitelů přišly všechny vládní strany. největší porážku utrpěly ČSSD a KSČM. Těžily z toho nejen sdružení nezávislých kandidátů, ale částečně i opoziční hnutí ANO a hlavně SPD, která počet zastupitelů ztrojnásobila zhruba na 500.

V senátních volbách v prvním kole mandát obhájili místopředseda Senátu Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů a Ladislav Václavec (ANO), nově ho získal lidovec Petr Fiala za dosluhujícího senátora KDU-ČSL Petra Šilara. Ve zbývajících 24 obvodech se uskuteční v pátek a v sobotu finálové duely.

K prvnímu kolu senátních voleb přišlo 42,65 procenta voličů, k obecním 46,07 procenta.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď