Vznikl dokument o historii sklářské výroby v Krušných horách
Foto: Dokumentem diváka provede archeoložka Eva Černá
Teplice

Dubí – Letošní rok vyhlásila OSN jako Mezinárodní rok skla. U této příležitosti vznikl v Dubí dokumentární film Putování za krušnohorským sklem. Film mapuje středověké sklárny a výrobu skla od prvopočátků až do současnosti v lokalitě česko-saského pomezí. Cílem dokumentu je popularizace historie i současnosti sklářské výroby na Teplicku.

Dokument měl premiéru 10. září ve sklárně Rudolfova huť v Dubí – Pozorce a byl určený pouze pro zaměstnance. Veřejnost ho mohla zhlédnout 13. a 22. září v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí. Promítnutý bude ještě 18. října v uvedené sklárně. Tentokrát pouze pro pozvané hosty a v česko-německé verzi.

Dokument vznikl v rámci projektu města Dubí a obce Bannewitz. Jeho výrobu podpořil Fond malých projektů Euroregionu Labe/Elbe v programu spolupráce České republiky a Svobodného státu Sasko. Filmem provází jedna z nejvýznamnějších českých archeoložek, Eva Černá. První nálezy, jak informovala, se v Krušných horách objevily v sedmdesátých letech při zalesňování Moldavy. Sklářská výroba zde přitom sahá až do třináctého století.

Ve filmu se objevují jak konkrétní nálezy, řada dokumentů a míst, kde sklárny stávaly, ale i současné pohledy do míst, kde byste dnes sklárnu jen těžko hledali. Historie se prolíná s výpovědí několika současných sklářů. Ti se mimochodem shodují v tom, že vzhledem k možnostem a technologii, jakou měli skláři před několika sty lety a s ohledem na to, co dokázali, si zaslouží náš obdiv. Zpracování dokumentu a skvělý scénář zprostředkují historii sklářského průmyslu na Teplicku přitažlivou formou i pro laické publikum.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru