Hlavní obsah

Hradologové vyzdvihují hrady ze země

Dvacet let již s přáteli vyzdvihuje pomalu zanikající středověké hrady ze země Martin Petrůj z Valašských Klobouk na Zlínsku. Spolu s dalšími odborníky přijíždějí k rozvalinám hradů, vykopou zborcené kamenné kvádry a vrací je zpátky na hradby, které jsou většinou schované pod nánosem hlíny a hrabanky.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hradolog Martin Petrůj staví nad úroveň země původní parkánovou zeď hradu Starý Světlov.

Článek

Petrůj hrady znovu nestaví, jen přiznává jejich půdorys do zhruba metrové výšky. Toto září jej mohou lidé potkat na středověkém hradě Starý Světlov nad Podhradím u Luhačovic.

Konzultace s památkářem

„Se dvěma kolegy přistavuji obloukovou parkánovou zeď. Jde o vnější opevnění hlavního hradu. Mezi hlavním hradním jádrem a parkánem vedla cesta. Když se někdo chtěl do hradu dostat, musel jej v podstatě celý obcházet, dostal se mezi hrad a parkán a teprve poté k bráně,“ přiblížil hradolog a pokračoval: „Nesnažíme se o dostavbu celého hradu. Ale jen dostat původní zeď nad terén, někde například do dvoumetrové výšky, jinde stačí půl metru. Tak aby si lidé dokázali představit, jak rozsáhlá stavba zde byla.“ Všechnu činnost konzultuje Petrůj s památkářem Radimem Vrlou z Národního památkového ústavu Kroměříž.

Aby stavba získala přírodní podobu, po povrchu nově vytvořené zdi nasypou hradologové alespoň hlínu. „Dříve se tam dávaly fólie, na to hlína nebo drny, ale pak fólie trčely ze země a nevypadalo to hezky,“ podotkl Petrůj. Nejde přitom o amatérský počin.

Sám má za sebou již několikátý hrad, těmto mnohdy polozapomenutým památkám se věnuje již dvě desítky let. „Už dříve jsme pracovali například na Šaumburku nebo Křídle v Hostýnských vrších, na Komni u Bojkovic na Uherskobrodsku, ale také na některých slovenských zříceninách středověkých hradů v Pováží. Za zmínku stojí například Lietava, Lednice, Beckov a Nové Mesto,“ přiblížil hradolog, který je členem zlínské pobočky Klubu Augusta Sedláčka.

Důmyslná lanovka

A jak se k této práci dostal? „Nemohl jsem se dívat, jak různé amatérské skupiny pracují s těmito památkami na Slovensku. Mnohde to byl samý beton, jako kdyby stavěli bunkr. Ale teď vážně. Dostal jsem se k této práci přes archeologii a kamaráda a legendárního zlínského archeologa Jirku Kohoutka, který už není mezi námi. No a pak jsem se seznámil s Alešem Hoferkem, který za zlínské hradology Klubu Augusta Sedláčka jezdil pracovat na Lietavu. Jejich skupinka sice měla know-how, ale ve výsledku nevěděli, jak na to,“ pousmál se hradolog, který je vyučený zedníkem.

Na pardubický zámek se vrací Pernštejnové

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hrady a zámky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám