Změny a novinky v programu od 3. října 2022

Změny a novinky v programu od 3. října 2022
27. září 2022 Aktuality z Proglasu Autor: Sabina Hauserová

Milí posluchači, od 3. října jsme pro vás připravili upravený program. Těšit se můžete na inovované pořady i pořady zbrusu nové. Dojde také ke změnám vysílacích časů pořadů. Zde nabízíme přehledný seznam hlavních změn:

Asi je na místě začít pořadem, který zapojuje do hry vás, posluchače, protože je to vzhledem k charakteru naší stanice věc naprosto zásadní. Jde o to, že Proglas je společné dílo tvůrců, posluchačů, přispěvatelů. Jeden bez druhého a třetího se neobejde. Inu, bavme se o něm. Bez obav, bez obalu, na rovinu. Rudl. Pořad otázek a odpovědí, nápadů a konstruktivní kritiky. Název Rudl je tak trochu tajemný a výkladů lze objevit hned několik. Tedy i jiných než těch, že jsme se už úplně pomátli. Raději ale mluvme o hravosti a troše nadhledu, k níž zveme i vás. Jeden z výkladů názvu může být třeba tento: Rozvaha, upřímnost, dialog. Rudl. Každé pondělí v 17.10. Nebojte se ozvat.

Zprávy Proglasu naladíte od října v 10.00, 13.00, 15.00 a hlavní relaci nově v 17.00. V sobotu zprávy nabízíme v 15.00 a v 18.00, novinkou je tzv. Zpravodajský růženec v 18.10, kdy se pomodlíme na aktuální úmysly. Relace české či slovenské redakce Radia Vatikán uslyšíte: po–so v 20.45, ne v 18.30, reprízy po–pá 5.40 a o víkendu v 7.00.

Inovovali jsme dvě již existující dramaturgické řady, a to nejen názvem, ale zejména zpřesněním dramaturgické koncepce. Na stole je téma... společenské, kulturní, náboženské… a třeba i politické. Každopádně aktuální. Hodinové rozhovory každé všední dopoledne v 9.00 a po půlnoci. Radioreport. Cyklus reportáží a rozhovorů různých autorů a z různých koutů naší země, ba snad i světa. Co se děje a proč? Jaký to má význam? Co si s tím počít? O tom se dozvíte více a snad i hlouběji o všednodenních večerech od pondělí do čtvrtka ve 20.15 a od úterka do pátku ve 22.00.

Ve spolupráci s přední česko-dánskou dokumentaristkou a dramaturgyní Brit Jensen a studenty rozhlasové tvorby Masarykovy univerzity a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, Univerzity Palackého v Olomouci a Univerzity Komenského v Bratislavě rozjíždíme nový týdeník GenZ. Je to marketingový tah? Je. Generace Zet. Ale přesto. Generace nejmladších dospělých bezpochyby není jednolitá, přesto je tou, která začíná utvářet náš svět, ať se to někomu líbí, či ne. Týdeník GenZ přinese jejich pohled, s jejich vnímavostí, citlivostí a snad i křehkostí. Studentský dokument či reportáž a debata s tvůrci, to je GenZ. V pondělí ve 22.00, ve čtvrtek v 17.10 a samozřejmě na webu a v podcastových aplikacích. Nesouhlasíte? Nemusíte. Jen poslouchejte. Ať víte.

Druhou velkou novinkou je pořad Za kostelem. Ite, missa est. Jděte... s Pánem Bohem. No dobře. A co dál? Za kostel se spousta z nás schovává a spousta z nás dokonce říká, že kostel je to hlavní, jediné... a stačí. Jenomže nestačí. Ježíš své učedníky neposlal do bezpečného kostela, nýbrž na hlubinu, přesněji řečeno do celého světa, kde nikdo příliš netuší, co ho čeká. Ale jak na to? V rozhovorech s inspirativními lidmi z různých koutů povětšinou křesťanského spektra se o to pokusí týdeník Za kostelem. V pátek v 17.10 a v neděli ve 20.15. A následně na webu a v podcastových aplikacích. „Budu mnohem raději za církev zraněnou než zatuchlou,“ psal papež František už na začátku svého pontifikátu. Žádné téma není tabu.

Modré pondělky znamenaly kdysi kadeřnické volno. A jste-li nejen kadeřník, ale taky jáhen, a dokonce snad jediný kadeřník-jáhen na světě, pak je takový modrý pondělek den dost vhodný pro bohoslužbu. K Modlitbě z oficíny s Janem Špilarem zveme od října každé pondělí v 18.00.

K modlitbě růžence se můžete připojit každou středu od 18.00, v úterý a pátek od 22.30. V sobotu po zprávách v 18.00 nově na aktuální události navážeme modlitbou tzv. Zpravodajského růžence.

Pořady TWR nově pod hlavičkou Rádia 7. Nemusíte se obávat, Stopy, Tichá pošta, Klika, Nejen chlebem ani Uši k duši z našeho programu rozhodně nemizí. Naopak kromě pravidelného času 10.15 je nově můžete slyšet i v nočním čase, a to od 2.00. Zůstává i živý pořad Na sobotní frekvenci Proglasu od 8.00 a v neděli Studna slova od 7.45.

Oblíbený soutěžní pořad pro náctileté a starší Rozhlasové městečko se vrací na vlny Proglasu. Jak funguje, jak taková návštěva Městečka probíhá, jaká zákoutí zde můžete navštívit, nebudeme z praktických důvodů raději vypisovat. Vřele doporučujeme sednout na kolo či do vlaku a nechat se unášet vstříc dobrodružství, a to každou středu v novém čase od 17.10.

Hudební pořady Hitparáda, Slyšte, lidé!, Folklorní okénko, Čaj do páté a Oktáva mají místo v našem programu v novém čase od 16.00. Od 17.10 se potom můžete těšit na Rudl, Barvínek, Rozhlasové městečko, GenZ a Za kostelem.

Kompletní programové schéma si můžete stáhnout zde: program_schema_rijen_2022.pdf

Věříme, že vám poslech našich pořadů přinese mnoho inspirativních zážitků!

Sabina Hauserová a Jan Hanák

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group