Teplická filharmonie letí s legendární Soňou Červenou do Říma a Vatikánu
Ilustrační foto CC0
Teplice

Teplice - U příležitosti svátku sv. Václava pořádá Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci společně s Papežskou kolejí Nepomucenum dne 28. září 2022 v 15 hodin v bazilice sv. Petra v Římě svatováclavskou mši. O den později se bude v Lateránské bazilice konat slavnostní večer s koncertním provedením oratoria teplického autora Nádech věčnosti u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Slavnostní bohoslužbě u oltáře Katedry sv. Petra dne 28. září 2022 v 15 hodin bude letos předsedat litoměřický biskup mons. Jan Baxant. Zpěvy a hudbou ji doprovodí Kühnův smíšený sbor společně se Severočeskou filharmonií Teplice pod vedením dirigenta a skladatele Jana Zástěry. Po ukončení bohoslužby se její účastníci odeberou ke svatováclavskému oltáři k modlitbě.

Svatováclavská mše pořádaná v bazilice sv. Petra je každoroční tradicí, kterou se poutníci a krajané symbolicky připojují k oslavám ve Staré Boleslavi a připomínají si tak památku světce a hlavního českého patrona, který je současně symbolem našeho státu a přemyslovského odkazu.

U příležitosti českého předsednictví v Radě EU pořádá Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci ve spolupráci s Ministerstvem kultury a nadačním fondem Bohemian Heritage Fund slavnostní večer s koncertním provedením oratoria Nádech věčnosti. Záštitu nad koncertem převzal předseda vlády České republiky Petr Fiala a pražský arcibiskup a primas český Mons. Jan Graubner. Předsedu vlády na něm zastoupí ministr kultury České republiky Martin Baxa a Českou biskupskou konferenci litoměřický biskup mons. Jan Baxant.

Součástí koncertu i legendární česká herečka a operní pěvkyně Soňa Červená

Koncert se uskuteční dne 29. září v 19.30 v papežské bazilice sv. Jana v Lateránu v podání Severočeské filharmonie Teplice a Kühnova smíšeného sboru. „Oratorium zkomponoval teplický skladatel a dirigent Jan Zástěra k 1100. výročí mučednické smrti sv. Ludmily, první křesťanské české kněžny. Posluchači mohli oratorium slyšet v koncertním uvedení v říjnu minulého roku. Jan Zástěra je mj. i dirigentem Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Jeho cyklus kantát o českých světcích České nebe doprovázel pouť do Vatikánu k poctě sv. Anežky české v roce 2019," říká Petr Šíla, předseda Trautzlovy umělecké společnosti, která pomáhá s organizací.

Oratorium bude mít částečně scénické provedení režiséra a uměleckého šéfa opery Národního divadla v Brně Jiřího Heřmana. Mimořádné je obsazení titulní role, kterou ztvární legendární herečka a zpěvačka Soňa Červená. Doprovodí ji zpěváci Lucie Hájková, Petr Nekoranec, Jiří Brückler, Jiří Hájek a další.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru